Copilul t─âu sfor─âie? Iat─â la ce este predispus!

1 2 jpg jpeg

Cea mai recent─â cercetare ├«n domeniu a ar─âtat c─â problemele legate de sfor─âit pot duce ├«n timp la dezvoltarea apneei ├«n somn, ceea ce favorizeaz─â apari┼úia st─ârii de oboseal─â peste zi, chiar ┼či a problemelor de cre┼čtere sau la enurezis (udatul patului ├«n timpul somnului).

La aceste concluzii au ajuns speciali┼čtii dup─â ce au examinat problemele legate de sfor─âit ├«n cazul a 1.300 de copii din Suedia, ├«nc─â de la na┼čtere p├ón─â la v├órsta de 11 ani.

Dintre participan┼úii la studiu, 5% aveau probleme de respira┼úie ┼či de sfor─âit ├«n timpul somnului ├«n mod frecvent (chiar ┼či de c├óteva ori pe s─âpt─âm├ón─â).

Mai mult, dup─â ce au analizat ┼či notele de la ┼čcoala ┼či st─ârile pe care cei mici le aveau ├«n timpul zilei, cercet─âtorii au ajuns la concluzia c─â 1 din 3 copii ├«nt├ómpinau probleme de concentrare ┼či de ├«nv─â┼úare ├«n timpul orelor de curs de la gr─âdini┼ú─â ┼či de la ┼čcoal─â.

ÔÇ×├Än cele mai multe din cazuri, copiilor care au probleme legate de sfor─âit le este afectat─â ┼či calitatea vie┼úii de zi cu zi. Bine de ┼čtiut este c─â cei care sunt diagnostica┼úi cu apnee ├«n somn au mai multe dificult─â┼úi ├«n ceea ce prive┼čte procesul de concentrare, respectiv cel de ├«nv─â┼úareÔÇť, a precizat Gunnhildur Gudnadottir, cercet─âtor ├«n cadrul Universit─â┼úii Gothenburg din Suedia.