Copilul tău este stresat? Iată cum îi poate fi afectată sănătatea!
Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiştii după ce au realizat o cercetare pe o perioadă de 45 de ani, la care au participat 7.000 de persoane născute în aceeaşi lună în Marea Britanie.
După ce i-au pus pe voluntari să răspundă la mai multe întrebări legate de stres, de sănătatea fizică şi cea psihică la diferite intervale de vârstă (7, 11, 16, 23, 33 şi 42 de ani), cercetătorii au ajuns la concluzia că participanţii care treceau mai des prin situaţii stresante aveau un scor cardio-metabolic mai redus.
În schimb, participanţii care au avut o copilăriei ferită de stres au obţinut un scor cardio-metabolic mai ridicat. De asemenea, cercetătorii au observat că riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare la maturiate era mult mai mare la participanţii care aveau probleme şi cu greutatea.
„Stresul psihologic pe care copilul îl resimte pe perioada copilăriei poate să contribuie la dezvoltarea de boli cardiace la maturitate. Important este ca părinţii să observe şi să ia măsuri din timp. Prevenirea şi intervenţia rapidă în ceea ce priveşte stresul din perioada copilăriei are un rol semnificativ în apariţia problemelor inimii“, a afirmat Ashley Winning, cercetător la Şcoala de Sănătate Punlică din cadrul Universităţii Harvard.