Copiii scapă de kilogramele în plus dormind

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă au descoperit că obezitatea juvenilă nu este cauzată doar de consumul de alimente de tip fast-food şi de băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr, la care se adaugă şi lipsa de exerciţii fizice.

Rezultatele studiilor arată că prea puţine ore de somn pot avea efecte dezastruoase asupra corpului unui copil, în sensul că devine vulnerabil în faţa obezităţii.

Una dintre cele mai simple căi de combatere a obezităţii, susţin cercetările clinice, constă în modificarea orei de culcare la copii. Cu cât cei mici adorm mai devreme, cu atât aceştia nu vor mai fi tentaţi să consume multe calorii. Astfel, greutatea corporală se va menţine la cote normale.

Specialiştii americani au efectuat experimente la care au participat 37 de copii, cu vârste cuprinse între opt şi unsprezece ani. Mai mult de un sfert din ei sunt supraponderali sau au fost diagnosticaţi cu obezitate juvenilă.

În prima săptămână de studiu, cercetătorii au aflat de la copii câte ore se odihnesc, în medie, pe noapte. În timpul celei de-a doua săptămâni, în mod aleatoriu, copiii au dormit mai mult sau mai puţin. Pe parcursul celei de-a treia săptămâni, copiii care au dormit mai mult în săptămâna precedentă s-au odihnit mai puţin în a treia şi invers, copiii care au dormit mai puţin în săptămâna a doua s-au odihnit mai mult în următoarea săptămână.

Ce au observat oamenii de ştiinţă din aceste experimente: când copiii beneficiază de mai mult somn, consumă ziua cu 134 de calorii mai puţin decât atunci când dorm mai mult. Acest efect îi ajută să piardă aproximativ jumătate de kilogram din greutatea corporală.