Contracepţia trebuie să fie o prioritate zilnic

Potrivit studiului „Contracepţia de urgenţă” realizat de o companie de cercetare britanică, 22% din românce aleg metoda calendarului şi a retragerii, deşi sunt cele mai riscante, cu o rată de eşec de 1 la 4 cazuri.
Cercetarea a fost făcută pe un eşantion de peste 500 de românce cu vârste cuprinse între 16-49 ani. 59% dintre acestea preferă să-şi asume un risc când vine vorba de protecţie decât să folosească metode hormonale. Mai mult, 22% dintre românce optează pentru metoda calendarului şi a retragerii ca măsuri de protecţie, deşi acestea sunt cele mai riscante, cu o rată de eşec de 1 la 4 cazuri.
43% dintre participantele la studiu au afirmat că aleg aceste măsuri de contracepţie pentru că nu presupun costuri, pe când 47% le preferă pentru că nu necesită vizita la medic. Pentru aceste cazuri există, desigur, şi influenţa partenerului, 12% dintre femei spunând că aleg aceste metode tocmai pentru că aşa preferă partenerul lor de viaţă.
Prezervativul, metoda preferată de contracepţie
Este surprinzător că unul dintre principalele motive pentru care femeile au apelat la pilula de a doua zi a fost folosirea prezervativului. Deşi metoda de contracepţie preferată a româncelor este prezervativul, cu un rezultat de 31% femei care preferă această metodă, 36% din românce au luat pilula de a doua zi pentru că prezervativul a eşuat ca metodă de contracepţie: fie a alunecat, fie s-a spart.
România, în top 3 în privinţa mortalităţii materne
În rândul statelor UE, România este în top 3 în ceea ce priveşte mortalitatea maternă, cu 14,4 decese înregistrate în rândul mamelor la 100.000 de născuţi vii în anul 2015, conform unui studiu recent.
În acest context,
Dacă şi tu ai întrebări cu privire la contracepţie, găseşti mai multe informaţii pe
, unde poţi adresa întrebări specialistului campaniei cu acelaşi nume, la secţiunea „Ce spune doctorul?”.
„Contracepţia trebuie să fie o prioritate nu doar de Ziua Mondială a Contracepţiei, ci în fiecare zi. Asta pentru că sexul protejat înseamnă o mai mare relaxare în cuplu şi încredere pentru parteneri, ceea ce asigură o viaţă sexuală sănătoasă şi frumoasă”, susţine specialistul campaniei Planifică Neprevăzutul, medic primar obstetrică-ginecologie Mirela Popa.