Consumul mare de ceai te poate lăsa fără dinţi
Oamenii de ştiinţă au cercetat cazul unei persoane care a băut ceai, în concentraţie mare, timp de 20 de ani, iar la vârsta de 47 de ani a fost nevoită să renunţe la dinţi, aceştia fiind extraşi din cauza fragilităţii lor.
În decursul celor două decenii în care a consumat o cantitate mare de ceai, pacienta s-a plâns medicului de durerea puternică resimţită la nivelul oaselor.
Deşi radiografiile arătau că oasele femeii erau neobişnuit de dense, nu existau semne de boală.
De asemenea, nivelul de fluor din sângele pacientei era îngrijorător de mare, prin urmare, medicii coordonaţi de doctorul specialist în densitate osoasă şi metabolism mineral, Sudhaker Rao, au efectuat biopsie de os.
Din investigaţii şi declaraţiile pacientei, aportul de ceai depăşea cu mult normele privind consumul de ceai. Femeia a declarat că bea, zilnic, în mod regulat, ceaiul preparat din 100-150 de pliculeţe de ceai, care conţin aproximativ 20 de miligrame de fluor.
În continuare, s-a observat că pacienta avea în sânge o concentraţie de fluor de 0,43 de miligrame/litru, în condiţiile în care concentraţia normală de fluor în sânge nu poate fi mai mare de 0,10 miligrame/litru.
Atunci când doctorul Sudhaker Rao a efectuat biopsia s-a lovit de o problemă neaşteptată, osul era atât de tare, încât nu putea fi penetrat cu instrumentele medicale utilizate în aceste situaţii: „Osul era tare precum oţelul. Densitatea osoasă a pacientei era de şapte ori mai mare decât limitele normale. Avea cancer“, a declarat medicul specialist.