Cerealele de la micul dejun ţin sub control greutatea copiilor
Studiile recente sugerează că mesele care includ şi cereale au proprietatea de a scădea indicele masei corporale sau să-l ţină la cote normale.
Cercetătorii texani au descoperit că micul dejun pe bază de cereale poate fi de mare ajutor în lupta cu obezitatea infantilă.
„Cerealele sunt o alegere excelentă pentru micul dejun. Nu necesită preparare şi asigură substanţele nutritive esenţiale de care copiii au nevoie, mai ales cei de vârste mai mici, care tind să fie afectaţi de obezitate şi de problemele legate de sănătate“, a declarat coordonatorul studiului, doctorul Lana Frantzen.
Din experimentele anterioare s-a descoperit o legătură între luarea micului dejun şi menţinerea la cote normale a greutăţii.
Noul studiu arată că, de fapt, cerealele consumate la micul dejun au un rol hotărâtor în ceea ce priveşte scăderea masei corporale şi a ţinerii sub control a kilogramelor în plus. Cel puţin, la copii experimentul a avut rezultate pozitive.
Frantzen şi echipa sa de specialişti au examinat 625 de elevi, pe perioada în care aceştia promovau de la clasa a patra la clasa a şasea, deci pe parcursul a trei ani.
Cei care au consumat cereale de mai multe ori pe săptămână la micul dejun s-au încadrat în limitelele normale ale indicelui de masă coprorală, spre deosebire de copiii care au mâncat de mai puţine ori pe săptămână cereale.
La cei din urmă, mai ales la cei cu obezitate, nu s-au înregistrat rezultate atât de bune, indicele de masă coporală fiind mai puţin micşorat.
Copiii care consumă cereale la micul dejun nu au probleme cu deficienţele de vitamina D, vitaminele B3 şi B12, şi de minerale precum calciu, fier, zinc şi potasiu. În plus, cerealele au puţine calorii şi multe fibre, esenţiale în procesul tranzitului intestinal.