Ce spune specialistul: 2% dintre români donează sânge

1 2 jpg jpeg

Cifrele au fost făcute publice cu prilejul reamenajării şi modernizării Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti, care funcţiona într-o clădire înfiinţată în 1952.

Cel mai mare centru de transfuzii din ţară dispune astăzi de un spaţiu recompartimentat, renovat şi dotat cu aparatură medicală şi tehnologie informatică de ultima oră.

Renovarea şi modernizarea Centrului de Transfuzii Sanguine s-au realizat cu sprijinul material oferit de Asociaţia React (7.000 de euro) şi Vodafone România (107.000 de euro), în cadrul proiectului „O şansă pentru viaţă“.

Procesul de modernizare a centrului a început în 2012, când s-a finalizat modernizarea parterului clădirii şi au fost donate 10 computere pentru crearea unei baze de date centralizate a donatorilor de sânge.

„O sanşă pentru viaţă este cel mai amplu program naţional de donare de sânge derulat până în prezent în România, care anual îmbunătăţeşte sistemul transfuzional românesc. Renovarea etajului 1 al Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti înseamnă pentru noi eficientizarea circuitului pe care trebuie să-l parcurgă donatorul, a activităţii de consultaţii medicale şi a procesului de donare de sânge, în sine. Centrul beneficiază acum de aparatură informatică, de mobilier şi aparatură medicală şi de un spaţiu medical la standarde europene. Este important ca donatorii să fie fidelizaţi întrucât există produse sanguine importante (ex. cele necesare bolnavilor de cancer) care se realizează numai din sângele donat de aceştia“ a spus Dr. Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti.

2 jpg jpeg

Ştiai că…

În fiecare lună, în Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti donează aproximativ 5.000 de persoane;

În România, aproximativ 2% din populaţie donează sânge;

2 jpg jpeg

Conform legii in vigoare, în România, donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, şapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării, reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun timp de o lună, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat, decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate, decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge.

În Europa, este încurajată donarea benevolă de sânge. Şi în România, în 2013, peste 5.000 dintre donatorii programului „O şansă pentru viaţă“ au renunţat la bonurile de masă sau le-au donat în scop caritabil.