Ce rol are sarea în diabet

1 2 jpg jpeg

În studiu lor, publicat în revista medicală americană Cell Metabolism, citat de Agerpres, ei apreciază că descoperirea ar putea duce la conceperea unor noi măsuri de prevenire. „Simple măsuri dietetice, cum ar fi scăderea consumului simultan de sare şi zahăr, ar putea preveni sau trata diabetul de tip 2 (cel mai frecvent)“, afirmă cercetătorii, menţionând şi posibilitatea realizării unor noi medicamente.

Ei au ajuns la această concluzie studiind porci pitici care fuseseră supuşi unei operaţii de chirurgie a obezităţii de tip bypass, constând în modificarea circuitului alimentar prin scurtcircuitarea unei părţi a stomacului şi intestinului.

În Franţa au fost operaţi în ultimii ani peste 200.000 de pacienţi cu obezitate severă, cu rezultate spectaculoase uneori în privinţa pierderii în greutate, dat şi a diabetului, boală asociată adesea cu obezitatea.

„Ne-am întrebat de ce bypassul ameliorează atât de spectaculos diabetul, cu o scădere foarte rapidă a glicemiei (nivelul de zahăr din sânge), chiar înainte de orice slăbire“, a declarat AFP profesorul Francois Pattou, autorul principal al studiului.

Cercetarea pe porcii pitici — a căror alimentaţie seamănă cu cea a oamenilor — a arătat că absorbţia de glucoză de către organism era mai scăzută când se făcea doar în partea inferioară a intestinului, ca în cazul porcilor operaţi, şi nu în partea superioară, ca la cei neoperaţi. Sarea este necesară absorbţiei de glucoză.

Amânând, cu ajutorul operaţiei, momentul în care bila, cu un conţinut ridicat de sare, întâlneşte bolul alimentar, "se reduce absorbţia de glucoză", explică profesorul Pattou, chirurg şi cercetător la Inserm din Lille.

Pentru a confirma rolul sării, cercetătorii le-au dat apoi cantităţi mari porcilor pitici, observând o creştere a glicemiei după masă. Profesorul Pattou consideră că aceste rezultate confirmă influenţa sării din alimentaţie asupra creşterii glicemiei, fapt sugerat deja de un studiu israelian publicat în urmă cu câteva luni.

În acel studiu, conţinutul de sare era al patrulea element care influenţa creşterea glicemiei, după conţinutul de zahăr din mâncare, boala diabetică şi ora meselor de peste zi (glicemia mărindu-se mai mult după cină), încheie AFP.