Ce risc ai să moşteneşti cancerul de la părinţi
În cercetarea amplă la care au lucrat oamenii de ştiinţă italieni s-a observat că riscul de cancer este puternic influenţat de moştenirea genetică, de stilul de viaţă şi de mediul în care trăieşte o persoană.
Dacă ai cazuri de cancer în familie, trebuie să ştii că eşti expus unui risc mare de a te îmbolnăvi.
La cercetarea ale cărei rezultate au fost publicate în jurnalul „Analele Oncologiei“, au fost monitorizaţi 12.000 de pacienţi cu cancer în diferite zone ale corpului.
Starea de sănătate a acestora a fost comparată cu starea generală a 11.000 de persoane, nediagnosticate cu cancer, care au intrat în programul de monitorizare.
Din informaţiile colectate cu privire la istoricul familial, cercetătorii au observat o legătură puternică de transmitere a cancerului, în special la rudele de gradul I. Adică cele care împărtăşesc aproximativ 50% din materialul genetic: părinţi, fraţi şi copii.
Rezultatele au arătat că, spre exemplu, rudele unei persoane care suferă de cancer laringian sunt de trei ori mai predispuse să dezvolte cancer oral şi faringian.
La bărbaţi s-a descoperit un risc de până la 4 ori mai mare de a suferi de cancer la prostată, dacă o rudă de gradul I a primit acest diagnostic.
Cercetările au confirmat de asemenea şi riscul de a suferi de alte tipuri de cancer. Spre exemplu, o femeie poate dezvolta cancer la sân, chiar dacă în familie s-au Înregistrat cazuri de cancer la colon, spre exemplu.
Coordonatorul studiului, „Eva Negri, de la Institutul de Cercetări şi Farmacologie „Mario Negri“ din Milano, Italia, subliniază: „Dacă ai în familie un caz de cancer, riscul să suferi de acelaşi tip de cancer este foarte mare“.