Ce-i protejează pe copii de alergii
Explicaţia, spun autorii în revista „Pediatrics'', este că expunerea la anumiţi germeni întăreşte sistemul imunitar al organismului, potrivit Agerpres.
Obiceiurile menţionate au părut să prevină unele alergii în rândul celor 1.000 de subiecţi din Noua Zeelandă evaluaţi periodic între vârsta 5 şi 32 de ani. Totuşi, nu au avut niciun efect asupra riscului de a dezvolta astm sau rinită alergică.
Cele două deprinderi au fost evaluate şi înregistrate la vârstele de cinci, şapte, nouă şi 11 ani, iar alergiile au fost testate la vârsta de 13 şi 32 de ani.
Aproximativ o treime din copiii participanţi la studiu obişnuiau să-şi sugă degetul sau să-şi roadă unghiile şi aceştia au fost semnificativ mai puţin predispuşi să aibă alergii la vârsta de 13 ani. La aceştia, riscul de a dezvolta o alergie la acarienii de praf din casă sau la părul de pisică sau câine a fost cu aproximativ o treime mai mic decât în cazul celor care nu aveau aceste ticuri. Această protecţie a părut să funcţioneze la maturitate, a constatat echipa de la Universitatea Otago din Dunedin, Noua Zeelandă, care a efectuat studiul.
„Deşi nu recomandăm că ar trebui încurajate aceste obiceiuri, pare să existe o parte pozitivă a lor", a declarat profesorul Malcolm Sears, coautor, de la Universitatea McMaster din Canada.
Dacă ştii deja că ai un copil alergic, el trebuie ferit, pe cât posibil, de ceea ce-i provoacă alergia. Astfel, poţi lua măsuri de protecţie: înlătură sursele care îi pot provoca alergii, şi anume covoarele groase şi draperiile, care pot acumula praf. Ai grijă să foloseşti saltele, pilote şi perne antialergice. Lenjeria de pat trebuie să fie spălată cât mai des. Nici animalele de casă nu sunt o idee bună, dacă un copil este alergic la păr.
Încearcă să menţii un grad de umiditate scăzut în casă pentru a nu favoriza apariţia mucegaiului, care poate să fie un factor declanşator de alergii.