Ce factori cresc riscul de diabet în sarcină

1 2 jpg jpeg

În cazul în care medicul ginecolog care urmăreşte sarcina observă o valoare ridicată a glicemiei, se va recomandat un test de toleranţă la glucoză pentru a depista dacă viitoare mămică suferă sau nu de diabet gestaţional. Testul se face în săptămânile 24-28 de sarcină şi este necesar şi în cazurile în care vârsta mamei depăşeşte 35 de ani şi un nivel crescut al glicemiei este însoţit de: - depistarea unei cantităţi crescute a lichidului amniotic, - o valoare ridicată a glicemiei înainte de sarcină, - diabet gestaţional la o sarcină anterioară, - o creştere a greutăţii corporale înainte de sarcină cu 20% mai mult decât cea ideală sau o îngrăşare excesivă în primele 6 luni de sarcină, - cazuri de diabet în familie (părinţi, surori sau fraţi), - naşterea unui copil cu o greutate de peste 4 kg, - probleme cu sarcinile anterioare: avorturi repetate, malformaţii, sarcini oprite din evoluţie.

Citeşte şi: Cum îţi dai seama că ai diabet

La nivel mondial, 199 milioane de femei au fost diagnosticate cu diabet şi se estimează o creştere la 313 milioane până în anul 2040. Statisticele mai arată că 1 din 7 femei însărcinate ajung să sufere de diabet gestaţional în timp ce jumătate din femeile care au avut diabet în sarcină dezvoltă diabet de tip 2 în decurs de 5-10 ani de la naştere.

„Diagnosticarea acestei boli şi urmarea unui tratament adecvat, a unui stil de viaţă şi o alimentaţie sănătoasă sunt deosebit de importante, deoarece diabetul gestaţional poate duce la apariţia unor probleme de sănătate care pot afecta atât mamele, cât şi copilul, înainte şi după naştere. Tratamentul potrivit ajută femeile însărcinate să dea naştere unui copil sănătos”, a declarat Andrei Foişor, Head of Roche Diabetes Care România.

De asemenea, pentru că stilul de viaţă şi regimul alimentar joacă un rol esenţial în gestionarea acestui tip de diabet, viitoarele mămici pot găsi pe site-ul

sau pe

/ informaţii despre diabetul gestaţional, simptome şi cauze, factori de risc, diagnostic şi tratament, exemple de exerciţii fizice şi de alimentaţie sănătoasă.