Ce efecte poate avea lenevitul asupra sănătăţii

1 2 jpg jpeg

Lenevirea poate cre┼čte riscul de apari┼úie a pierderilor de memorie, potrivit unei cercet─âri recente realizate de oamenii de ┼čtiin┼ú─â de la Universitatea Columbia ┼či cei de la Spitalul Universitar din Madrid.

La cercetare au participat aproximativ 2.700 de persoane, cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 60 ┼či 70 de ani. La ├«nceputul studiului, speciali┼čtii au evaluat fiecare participant cu ajutorul testelor mini-mentale, examene concepute pentru a evalua schimb─ârile care apar la nivelul creierului.

├Än urm─âtorii trei ani, cercet─âtorii au p─âstrat ├«nregistr─âri detaliate ale programelor de somn ├«n cazul participan┼úilor. Astfel, rezultatele ob┼úinute au ar─âtat c─â 49% dintre participan┼úi aveau un program normal de odihn─â (6-8 ore pe timpul nop┼úii), 40% preferau s─â doarm─â (mai mult de nou─â ore pe noapte) ┼či s─â leneveasc─â mai mult, iar restul dormeau cel mult 5 ore pe noapte.

Dup─â ce participan┼úii au fost evalua┼úi cu ajutorul testelor mini-mentale ┼či la finalul studiului, speciali┼čtii au ajuns la concluzia c─â persoanele care obi┼čnuiesc s─â doarm─â mai mult au ob┼úinut rezultatele mai slabe la teste.

,,Rezultatele ob┼úinute au ar─âtat c─â durata somnului poate avea efecte directe asupra declinului cognitiv. Pentru a putea trage un semnal de alarm─â este necesar s─â analiz─âm aceste aspecte pe un num─âr mai mare de persoaneÔÇŁ, a afirmat Doug Brown, medic ├«n cadrul Societ─â┼úii de Alzheimer.