Ce efect are prezervativul asupra florei vaginale
Cercetătorii chinezi au efectuat un studiu la care au participat 164 de femei, clinic sănătoase, cu vârste curpinse între 18 şi 45 de ani.
Toate femeile din experiment erau căsătorite şi nu utilizau pilule anticoncepţionale pe bază de hormoni, pentru a preveni sarcinile nedorite. Principala metodă de contracepţie fiind clasicul prezervativ.
Studiul a constat în analiza nivelului de lactobacilli, un grup de bacterii bune care sunt predominante în flora vaginală a multor femei.
Lactobacilii sunt bacteriile care produc acid lactic şi peroxid de hidrogen, şi contribuie la menţinerea pH-ului de 4,5 în interiorul vaginului.
Femeile care au participat la studiu au fost împărţite în două grupuri: unul în care s-a folosit ca metodă de contracepţie prezervativul şi altul, care a folosit o altă metodă de protecţie.
La finalul cercetării, femeile active din punct de vedere sexual, care s-au protejat în timpului actului cu prezervativ, au prezentat mai multe colonii de lactobacili, aceste bacterii benefice pentru sănătatea vaginului.
În numeroase studii, lactobacilii au fost asociaţi cu un risc mai scăzut de infecţie cu HIV.
Rezultatele cercetării, efectuate de specialiştii din Beijing, au fost publicate în jurnalul online „PlOS One“.