Ce activităţi îţi pun în pericol coloana vertebrală

1 2 jpg jpeg

Durerea de spate este cauzată de poziţia incorectă a spatelui, poziţia necorespunzătoare prelungită, statul pe scaun pentru perioade lungi de timp, excesul de greutate, stilul de viaţă sedentar, muşchii abdominali sau ai spatelui fiind slăbiţi. De asemenea, durerea acută de spate poate fi provocată de traumatisme, supraefort de ridicare, mişcare bruscă necoordonată şi chiar răceală.

Sedentarismul îţi poate afecta spatele şi coloana vertebrală. Lipsa mişcării pentru perioade lungi de timp îţi poate slăbi şi rigidiza muşchii spatelui, provocând şi reducerea cantităţii de sânge circulant şi a oxigenului care ajunge la celulele musculare. Înotul, plimbările prin parc, sau exerciţiile cardio uşoare te vor ajuta să ţii departe durerea. De asemenea, fă-ţi un program zilnic de gimnastică pentru întărirea muşchilor spatelui. Exerciţiile şi mişcările de întindere a muşchilor îţi vor oferi o stare de bine.

Orice surplus de greutate îţi afectează coloana şi creşte riscul de dureri în această zonă. Când mergi la cumpărături, evită să ridici mai mult de două-trei kilograme. Atunci când cari ceva în spate, greutatea cea mai mare trebuie să se afle în zona de mijloc a spatelui, iar restul să fie redistribuit.

Tocurile prea înalte pot forţa arcuirea spatelui, schimbă poziţia anatomică a corpului şi modifica mersul. De aceea, fiecare pas este resimţit de coloană ca o lovitură şi poate provoca dureri acute de spate.

Purtarea fustelor creion pe perioade lungi de timp poate dăuna coloanei vertebrale. Fustele creion sunt adesea foarte strâmte, îngreunând mersul prin faptul că reţin mişcarea picioarelor. Astfel spatele rămâne încordat, ceea ce poate duce la o întindere musculară şi chiar la probleme mai grave.

Femeile petrec foarte mult timp în bucătărie, spălând vasele. Acest lucru poate avea efecte negative asupra coloanei vertebrale şi asta pentru că poziţia este una îndoită şi cu braţele tensionate. Pentru a evita apariţia durerilor de spate, indicat ar fi ca să stai cu genunchiul pe un scaun sau pe un suport în momentul în care speli vasele.

Este o activitate care solicită coloana, dar făcută cu măsură nu va avea efecte grave. Când mături stai cu spatele drept şi ţine ustensila aproape de corp pentru a evita mişcarea de întindere. De asemenea, evită să stai cu capul dat pe spate. Pe lângă durere cervicală, în astfel de cazuri ar putea să apară ameţeală, dezechilibrare şi suprasolicitarea coloanei lombare în mişcarea de redresare.