Câţi bolnavi de epilepsie sunt în România

1 shutterstock 1423084877 jpg jpeg

Ziua Mondială a Epilepsiei (Purple Day), celebrată în fiecare an pe data de 26 martie, este un prilej de creştere a gradului de conştientizare a acestei afecţiuni neurologice, precum şi a provocărilor cu care se confruntă persoanele cu epilepsie şi aparţinătorii lor. Se estimează că aproximativ 1 din 26 de persoane va dezvolta epilepsie la un moment dat în timpul vieţii, cu un total de peste 65 de milioane de oameni afectaţi la nivel global.

În România numărul persoanelor cu epilepsie aflate în evidenţa INSP în anul 2020 este de 124.326 persoane, număr aflat în scădere cu 1% faţă de creşterea medie înregistrată în ultimii 3 ani (2017 - 2019) de 12%. Totalul deceselor în 2020 a fost de 349 persoane, în creştere cu 61 persoane faţă de anul precedent. Cu toate acestea în anul pandemiei au fost 12.895 de cazuri de epilepsie nou diagnosticate, în scădere cu 2.409 persoane faţă de media ultimilor 3 ani. În realitate numărul persoanelor cu epilepsie din ţara noastră este mult mai mare, multe persoane fiind nediagnosticate.

„Epilepsia este o afecţiune care poate fi tratată: persoanele cu epilepsie din România au acces la asistenţă medicală primară şi medicamente adecvate, chiar dacă nu beneficiază de medicamentele inovative disponibile la nivel european. În caz de rezistenţă la tratamentul medicamentos, există opţiunea de intervenţie chirurgicală cu rezecţia focarului epileptic sau de implantare intracerebrală de electrozi pentru delimitarea şi ablaţia focarului. Un serviciu de îngrijire a epilepsiei funcţional şi o diagnosticare corectă reprezintă o oportunitate rentabilă pentru gestionarea îngrijirii epilepsiei. Asociaţia Pacienţilor cu Epilepsie din România militează pentru adoptarea şi implementarea proiectului Planului de acţiune globală intersectorial privind epilepsia şi alte tulburări neurologice de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO), pentru a obţine îmbunătăţiri semnificative în îngrijirea epilepsiei la nivel mondial dar şi în ţara noastră.”, declară Ileana Ştefan, director executiv Asociaţia Pacienţilor cu Epilepsie din România (ASPERO).