Cât timp trebuie să dormim de fapt noaptea
La această concluzie au ajuns specialiştii după ce au studiat obiceiurile legate de programul de somn în cazul mai multor participanţi.
Mai exact, cercetătorii au analizat programul de somn al voluntarilor, cât timp făceau mişcare ziua, dar şi expunerea lor la lumină pentru o perioadă de 1.000 de zile, la cei 94 de voluntari.
O parte dintre participanţi au dormit pe toată perioada studiului în medie 6 ore şi jumătate pe noapte, în timp ce ceilalţi voluntari au avut un program de şapte-opt ore.
După ce au verificat starea de sănătate, activităţile din timpul zilei, starea de spirit a participanţilor şi randamentul lor, cercetătorii au ajuns la concluzia că voluntarii care au dormit mai puţin de opt ore pe noapte au avut acelaşi randament ca şi cei care au dormit mai mult.
„Până acum a existat ideea că persoanele trebuie să doarmă în medie 8-9 ore pe noapte pentru a putea face faţă activităţilor de a doua zi şi pentru a da randament. Cu toate acestea, rezultatele studiului nostru au arătat că şi un program mai scurt de somn poate avea aceleaşi beneficii asupra sănătăţii şi a stării de spirit“, a afirmat Ghandi Yetish, cercetător-şef în cadrul Universităţii din California, SUA.
Concluziile studiului au fost publicate în Jurnalul Medical „Current Biology“.