Cât peşte putem mânca fără riscuri pentru sănătate?

2 jpg jpeg

Din cauza riscului de contaminare cu poluanţi precum mercur şi bifenili policloruraţi (PCB), Agenţia Franceză pentru Siguranţa Sanitară (ANSES) recomandă să nu consumăm peşte de mai mult de două ori pe săptămână.

În comunicatul de presă emis de ANSES se recomandă ca una dintre cele două porţii să fie peşte gras (somon, sardine, hering).

În special peştele de apă dulce poate conţine contaminanţi care pot crea probleme de sănătate copiilor mici şi femeilor însărcinate. Este adevărat că peştele gras este o sursă importantă de acizi graşi Omega 3, care aduce numeroase beneficii sănătăţii (poate preveni cancerul de sân şi bolile de inimă, potrivit unor studii).

Acest beneficiu trebuie însă pus în balanţă cu riscul de poluare. Experţii spun că mercurul prezent în primii 100 de metri ai oceanului s-a dublat în ultimii 100 de ani.

Consumatorii sunt sfătuiţi să varieze speciile de peşte consumat, în cadrul unei alimentaţii diversificate.

De asemenea, specialiştii atrag atenţia că peştele crud nu trebuie să fie consumat de către copii, gravide şi persoane cu unele probleme de sănătate (diabet, cancer).