Cât de riscant este excesul de greutate pentru sănătate

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii nu au găsit nicio explicaţie reală acestui fapt, dar au descoperit că indicele de masă corporală (IMC) legat de un risc mai mic de mortalitate a crescut în ultimii 30 de ani de la 23,7 pentru perioada 1976—1978 la 27 pentru perioada 2003-2013. IMC se calculează împărţind greutatea la pătratul înălţimii.

Aceste rezultate au fost observate la toate grupele de vârstă, la bărbaţi şi femei, luând în considerare diverşi factori de risc, cum ar fi fumatul, au relevat cercetătorii, citaţi de Agerpres.

Studii anterioare indicaseră deja că, în ciuda unei creşteri a IMC mediu în ultimele decenii în majoritatea ţărilor, prevalenţa factorilor de risc cardiovascular părea să se diminueze în rândul persoanelor obeze.

Pentru acest studiu, cercetătorii au urmărit trei grupuri reprezentative ale populaţiei selectate în perioade diferite.

Este vorba despre 13.704 persoane pentru studiul cardiovascular de la Copenhaga efectuat între 1976-1978, 9.482 de participanţii la cel dintre anii 1991-1994 şi 97.362 de persoane pentru studiul dintre anii 2003-2013. Participanţii la acest studiu au fost urmăriţi până în noiembrie 2014.

Rezultatele observate în toate probele colectate de la aceste grupuri indica faptul că un IMC optim de 27 corespunde cu cel mai mic risc de mortalitate.

În cazul în care aceste rezultate sunt confirmate prin cercetări suplimentare, acestea ar putea indica necesitatea de a revizui criteriile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care definesc excesul de greutate şi care se bazează pe date anterioare anilor 1990, au precizat cercetătorii.

Totuşi, sunt necesare studii suplimentare pentru clarificarea motivelor acestor schimbări de IMC optim şi a vedea implicaţiile acestora.

Pentru profesorul Naveed Sattar de la Universitatea din Glasgow, care nu a fost implicat în acest studiu, rezultatele sunt "cu siguranţă interesante, dar nu schimbă recomandările în caz de obezitate, tratamentul şi prevenţia acesteia".

„În ultimii ani, pe măsură ce populaţia a crescut, accesul la tratamente ieftine pentru hipertensiune, exces de colesterol din sânge şi diabet la adulţi au contribuit la reducerea riscului de mortalitate“, a menţionat sursa citată.

Cu alte cuvinte, "rezultatele acestui studiu nu înseamnă că a fi supraponderal reduce riscul de mortalitate", a atras atenţia profesorul Naveed Sattar, citat de AFP.