Cât de des se spală românii pe dinţi
În timp ce în alte ţări, periajul este o modalitate de prevenirea a cariilor dentare sau a altor afecţiuni asociate igienei orale, pentru mulţi români spălatul pe dinţi este important mai ales din motive estetice.
Deşi sunt de acord că este necesar să-ţi periezi dinţii dimineaţa şi seara, 45% dintre cei întrebaţi au declarat că îşi fac timp pentru îngrijirea orală doar dimineaţa, este concluzia unui studiu realizat de GSK Consumer Heathcare.
De asemenea, 10% dintre persoane au spus că se spală pe dinţi doar de câteva ori pe săptămână, o dată pe săptămână sau ocazional. Printre motivele invocate în neglijarea sănătăţii orale se numără programul încărcat sau lipsa facilităţilor pentru a se spăla pe dinţi la locul de muncă.
Puţini sunt cei care-şi fac griji pentru eventualele carii şi consideră că periajul îi ajută să aibă o respiraţie plăcută, o senzaţie de dinţi curaţi sau mai albi.
Consumul de pastă de dinţi, în creştere
Spre deosebire de 2013, în 2014 românii au început să acorde mai multă importanţă sănătăţii orale. Astfel, în mediul urban oamenii folosesc 2 tuburi de pastă pe an, faţă de 1,5 în trecut şi îşi schimbă periuţa la 1,5 ani. În mediul rural se utilizează o pastă de dinţi timp de 2,5 ani, faţă de 3 ani, însă periuţa este înlocuită o dată la 10 ani. Spre deosebire, germanii îşi cumpără o periuţă nouă la fiecare 3 luni.
Cariile, cea mai frecventă problemă
80% dintre români se confruntă cu probleme dentare, cel mai des întâlnite fiind cariile. 4 din 10 copii au carii pe dinţii definitivi, iar majoritatea amână tratarea lor. Pentru a evita apariţia lor, medicii stomatologi recomandă periajul dinţilor de două ori pe zi, vizita la dentist în mod regulat şi o dietă sănătoasă, din care să nu lipsească fructele şi legumele.