Cariile, o problemă de sănătate publică

1 2 jpg jpeg

Caria dentară continuă să constituie o problemă importantă de sănătate publică, cu un impact sever asupra populaţiei în termeni de durere şi suferinţă, afectând funcţiile generale şi calitatea vieţii. Problemele care pot fi cauzate sau agravate de starea de sănătate dentară precară includ: afecţiunile cardiace, accidentul vascular cerebral, diabetul, afecţiunile respiratorii, naşterea prematură şi greutatea scăzută la naştere.

„În pofida faptului că dispunem de instrumentele necesare prevenirii cariilor dentare, afecţiunea aceasta constituie, în continuare, o problemă alarmantă în ţările Europei Centrale şi de Est”, a declarat Dr. Georgios Tsakos, membru al comitetului de conducere al Alianţei pentru un Viitor Fără Carii. „În fapt, copiii cu o stare de sănătate orală deficitară sunt de până la 12 ori mai predispuşi la restricţii de activitate, lipsă de concentrare la şcoală, ceea ce conduce la afectarea rezultatelor şcolare şi a relaţiilor sociale. În România, procentul copiilor afectaţi de carie se ridică la 40%. Este important de menţionat că perspectiva pozitivă există, deoarece caria dentară poate fi prevenită, iar în etapa incipientă, evoluţia cariei este reversibilă prin tratament corespunzător.”

Raportul privind caria dentară elaborat de Alianţa pentru un Viitor Fără Carii a dus la iniţierea unei campanii de educaţie publică în opt ţări din Europa Centrală şi de Est, printre care şi România, centrată pe educarea populaţiei cu privire la caria dentară şi pe lansarea unei mişcări ce are ca obiectiv stoparea cariilor pentru un viitor lipsit de astfel de afecţiuni.

Reprezentantul Alianţei pentru un Viitor Fără Carii în România, Dr. Ruxandra Sfeatcu, Şef de lucrări în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, declară: “Intenţia noastră este să ne concentrăm asupra conştientizării importanţei sănătăţii orale şi a implementării programelor de educaţie în şcoli, pentru a promova regulile de igienă orală în rândul copiilor, utilizarea fluorului şi obiceiurile alimentare corecte, abordând astfel factorii de risc în vederea atenuării inegalităţilor din domeniul sănătăţii orale.”

Despre situaţia cariilor dentare în România, Dr. Sfeatcu punctează: “Cel mai recent studiu naţional realizat în rândul elevilor de 6-13 ani arată faptul că 4 din 10 copii au dinţii permanenţi afectaţi de carii şi 80% folosesc o tehnică nepotrivită de periaj, indicând un nivel de educaţie nesatisfăcător în ceea ce priveşte sănătatea orală.”

Caria dentară este cea mai răspândită boală de pe planetă, afectând cinci miliarde de oameni sau aproape 80% din populaţia mondială. În ultimii 30 de ani, în ţările europene s-a observat o scădere considerabilă a afectării prin carie dentară, dar problema rămâne în continuare gravă. Cariile dentare nu numai că afectează sănătatea orală la nivel individual, cauzând pierderea dinţilor, dureri şi o funcţionalitate orală redusă, dar influenţează şi starea de bine, stima de sine şi mobilitatea socială a persoanelor afectate.