Care sunt diferenţele dintre reacţiile după vaccinul Pfizer şi cel de la Astra Zeneca. Ce recomandă medicii

1 vaccin astra zeneca jpg jpeg

Specialiştii au acum un tablou mai clar al reacţiilor adverse la vacinurile anti Covid-19 administrate în România. Cum efectele adverse raportate după administrarea serului de la AstraZeneca sunt mai ”zgomotoase”, sfatul medicilor este ca pacienţii să nu abuzeze de medicamentele antitermice şi în niciun caz să nu le ia preventiv.

"Există câteva diferenţe între reacţii adverse date de către AstraZeneca comparativ cu Pfizer. Reacţii adverse sistemice, febră, parcă sunt mai frecvente la AstraZeneca decât la Pfizer, dar reacţii de tip dureri musculare oboseală sunt mai puţin frecvente comparativ cu Pfizer. Acestea sunt însă doar percepţii subiective.

În momentul în care măsurăm aceste reacţii adverse constatăm că intensitatea acestora la nivel global este aproximativ egală. Doar că sunt oarecum mai zgomotoase, tocmai datorită apariţiei febrei şi pentru că durează mai mult decât la Pfizer. Dacă la Pfizer simptomatologia durează 12 ore, cel mult 72 de ore, la AstraZeneca aceste simptome sunt acuzate mai mult timp, dar nu mai mult de 72h. Atunci apare o oarecare reticenţă", a explicat Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, la Digi24.