Când este recomandat screeningul pentru prostată

1 2 jpg jpeg

Screeningul pentru descoperirea cancerului de prostată, la bărbaţii trecuţi de 50 de ani, care se consideră sănătoşi, constă în următoarele: determinarea nivelului antigenului specific prostatic în sânge, o analiză de sânge prin care se dozează acest PSA, care are drept limită superioară considerată normală 3 nanograme/ml. Tot ce e mai mult ridică semne de întrebare.

Al doilea examen este ecografia aparatului urinar, pe care o focalizăm pe prostată, iar a treia metodă care intră în screening este tuşeul rectal", a precizat Ioanel Sinescu, în cadrul conferinţei „O nouă speranţă pentru pacienţii români cu cancer de prostată“, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, citat de Agerpres.

Ioanel Sinescu a atras atenţia asupra faptului că este vorba despre o boală cu frecvenţă foarte mare, în condiţiile în care unul din şase bărbaţi va avea în existenţa lui cancer de prostată.

„Dacă sistemul medical nu mă obligă să fac aceste trei investigaţii, la vârsta de 60 de ani pot să am cancer de prostată şi să nu ştiu despre el, iar la 70 de ani, când am dureri de coloană vertebrală, să constat că acestea nu sunt date de hernia de disc, ci de metastaze plecate dintr-un cancer de prostată care ar fi putut să fie depistat în urmă cu 10 — 15 ani“, a subliniat el.

Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România, Florin Băcanu, a precizat că în stadiul unu şi doi al bolii pacienţii sunt curabili.

„10% din pacienţi vin deja cu metastaze osoase (...). Pot să aibă metastaze osoase fără dureri. Pacienţii nu trebuie să aştepte durerea. Neoplasmul e o boală parşivă, în care poţi să fii plin de metastaze şi să circuli, iar abia când faci imagistică îţi dai seama de probleme. De aceea pacienţii trebuie să se investigheze. (...) Faţă de alte cancere, de plămâni, de pancreas, care sunt mult mai grave, dau o speranţă de viaţă mult mai scurtă, aici marea majoritate a pacienţilor se bucură de un prognostic mult mai bun“, a precizat el.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a atras atenţia asupra faptului că anul trecut a fost aprobat pentru compensare unul dintre noile medicamente care se adresează pacienţilor cu cancer de prostată metastatic, care nu mai răspundeau la alte tratamente.