Cancerul pulmonar: prioritizarea acestei afecţiuni ar putea dubla rata de supravieţuire

1 2 jpg jpeg

Afec┼úiune silen┼úioas─â ┼či greu de diagnosticat, cancerul pulmonar este o problem─â major─â de s─ân─âtate public─â. Totu┼či, nevoile pacien┼úilor r─âm├ón neacoperite.

11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar sunt depistate anual ├«n Rom├ónia ┼či, la fiecare or─â, un rom├ón moare din cauza acestei maladii. Boala este mai frecvent─â la persoanele ├«ntre 50 ┼či 70 de ani, dar 10% dintre cei afecta┼úi au ├«ntre 40 ┼či 49 de ani, iar raportul b─ârba┼úi-femei este de 3 la 1. 75% din totalul cazurilor diagnosticate se afl─â ├«n stadiu inoperabil. Principalul factor de risc este fumatul, aproape 90% dintre cancerele pulmonare fiind provocate de acest viciu. Fumatul pasiv, radia┼úiile, noxele ┼či ereditatea se num─âr─â, de asemenea, printre factorii de risc. Simptomele acestei maladii sunt tusea cronic─â (┼či cu s├ónge, ├«n stadii avansate), respira┼úia ├«ngreunat─â, dureri ├«n piept sau de oase, infec┼úiile pulmonare sau bron┼čitele frecvente.

Iniţiativă pentru prioritizarea cancerului pulmonar

┼×ansele de supravie┼úuire a unei persoane diagnosticate cu cancer pulmonar sunt foarte mici, ├«n special din cauza lipsei de informare a popula┼úiei ┼či mai ales a persoanelor aflate la risc. ├Än plus, aceast─â afec┼úiune se situeaz─â mult ├«n urma altor tipuri de cancer ├«n ceea ce prive┼čte sprijinul acordat pacien┼úilor ┼či accesul la terapie ├«n timp util. Din acest motiv, Federa┼úia Asocia┼úiilor Bolnavilor de Cancer din Rom├ónia (FABC) a alc─âtuit Manifestul pentru Prioritizarea Cancerului Pulmonar, care insist─â asupra mobiliz─ârii ├«ntregii societ─â┼úi pentru a se dubla, p├ón─â ├«n 2025, rata de supravie┼úuire la 5 ani a celor afecta┼úi de cancer pulmonar.

ÔÇ×Cancerul pulmonar nu este prioritizat a┼ča cum ar trebui, comparativ cu alte tipuri de cancer, iar supravie┼úuirea la 5 ani este de 11% ├«n Rom├ónia, cu mult ├«n urma altor state din Uniunea European─â. Pentru ├«mbun─ât─â┼úirea acestor rezultate, e nevoie urgent─â de o viziune nou─â. FABC, pacien┼úi, supravie┼úuitori ┼či voluntari propun o serie de m─âsuri ce pot fi instrumentate pe termen scurt, mediu ┼či lung, av├ónd ca orizont de timp anul 2025. Aceste m─âsuri vizeaz─â transformarea modurilor ├«n care serviciile de s─ân─âtate sunt furnizate ├«n cazul pacien┼úilor cu cancer pulmonar. Chiar avem ┼či un proiect, nedemarat ├«nc─â,  ├«mpreun─â cu Societatea Rom├ón─â de Pneumologie, privind pilotarea pacientului cu suspiciune de cancer bronhopulmonar. Pentru c─â ├«n Rom├ónia, pacientul cu cancer, ├«n general, lupt─â mai mult cu sistemul dec├ót cu boalaÔÇŁ, a declarat Cezar Irimia, pre┼čedintele FABC.

Manifestul precizeaz─â c─â ariile de prioritate sunt preven┼úia, depistarea precoce, managementul ┼či tratamentul cancerului, precum ┼či noi politici de s─ân─âtate. Astfel, se dore┼čte, ├«n primul r├ónd, implementarea unor campanii educa┼úionale, ca parte a Planului Na┼úional de Control al Cancerului, prin care popula┼úia s─â fie informat─â ├«n ceea ce prive┼čte factorii de risc ┼či simptomatologia. Apoi, se propune cre┼čterea proactivit─â┼úii medicilor de familie, care s─â informeze pacien┼úii despre aceast─â boal─â, ┼či implementarea unui protocol de screening pulmonar. Un alt punct al manifestului este s─â se prioritizeze ├«mbun─ât─â┼úirea accesului la servicii medicale, cre┼čterea calit─â┼úii acestora ┼či reducerea perioadei de timp dintre diagnostic ┼či tratament. O alt─â prioritate trebuie s─â fie accesul la medicamente inovatoare ┼či facilitarea particip─ârii pacien┼úilor la studiile clinice. Ca politici noi de s─ân─âtate, e nevoie ├«n special de un Plan Na┼úional de Control al Cancerului ┼či de un Registru Na┼úional de Oncologie.

Cite┼čte mai multe despre cancerul pulmonar:

Diagnosticarea precoce este esenţială în tratamentul cancerului pulmonar

Semne subtile ale cancerului de plămâni