Campanie de depistare a tuberculozei. Unde va avea loc

Rom├ónia continu─â s─â ├«nregistreze cele mai multe cazuri de tuberculoz─â dintre toate statele din Uniunea European─â. ├Än timpul pandemiei de COVID-19, cazurile de tuberculoz─â s-au redus cu aproximativ o treime, dar aceast─â sc─âdere este posibil s─â fie cauzat─â de lipsa depist─ârii ╚Öi a reticen╚Ťei la accesarea serviciilor medicale ├«n aceast─â perioad─â.

image

Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii demareaz─â ac╚Ťiunea de depistare activ─â a tuberculozei ├«n jude╚Ťele Boto╚Öani, Constan╚Ťa, Gala╚Ťi, Ia╚Öi, Maramure╚Ö, Neam╚Ť, Satu Mare, S─âlaj, Suceava, Tulcea, Vaslui, ├«n cadrul Programului ÔÇ×Abordarea provoc─ârilor sistemului de s─ân─âtate privind controlul tuberculozei ├«n Rom├óniaÔÇŁ. Suma necesar─â pentru depistarea precoce ╚Öi tratarea tuberculozei (3,5 milioane de euro) este nerambursabil─â ╚Öi provine de la Fondul Global.

Scopul programului este reprezentat de identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB), pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și asigurarea tratamentului adecvat. Depistarea precoce reduce transmiterea tuberculozei în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau mediu comunitar, se arată în comunicatul emis de Ministerul Sănătăţii.

Prin realizarea acestui proiect, cresc ╚Öansele de vindecare ale pacien╚Ťilor ╚Öi scade probabilitatea de a suferi complica╚Ťii sau sechele ale TB, implicit consecin╚Ťele sociale ╚Öi economice asociate tuberculozei.

Programul este destinat persoanelor de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoz─â, indiferent de statutul de asigurat ╚Öi se va realiza ├«n comunit─â╚Ťi la risc, prin echipe mobile organizate ╚Öi coordonate de c─âtre direc╚Ťiile de s─ân─âtate public─â jude╚Ťene.

Persoanele depistate ca fiind suspecte de TB, inclusiv cet─â╚Ťenii str─âini, sunt trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale ╚Öi beneficiaz─â de tratament ╚Öi alte drepturi prev─âzute de legisla╚Ťia ├«n vigoare, indiferent de na╚Ťionalitate sau de statutul de asigurat.

Sursa: Ministerul Sănătăţii