Bronșiolita, boala care afectează copiii. Regulile pe care trebuie să le respecți

brons jpg

Strănută, îi curge curge nasul și are respirație șuierătoare? Se luptă copilul tău cu aceste simptome? Probabil că suferă de bronșiolită. 

Bronșiolita este o infecție virală acută, contagioasă, care afectează bronhiolele (bronhiile mici). În ciuda simptomelor impresionante, cum ar fi tusea și respirația șuierătoare, este important să ne amintim că bronșiolita este cel mai adesea o boală ușoară.

„Vorbim de bronșiolită, când un copil șuieră la expirare. Poate prezenta simptome comparabile cu astmul bronșic ”, spune Dr Werner, medic pediatru la Avignon. Această formă de bronșită afectează în principal copiii sub doi ani și poate deveni gravă la sugarii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 luni. Apare ca o epidemie sezonieră toamna și iarna, cu vârful în decembrie. În fiecare an, aproximativ 30% dintre copiii cu vârsta sub 2 ani sunt infectați cu virusul bronșiolitei.  

Tusea uscată însoțită de dificultăți de respirație caracterizează bronșiolita. Simptomele sunt adesea impresionante la copiii mici, care pot avea și dificultăți de hrănire. Spre deosebire de astm, copilul poate avea febră moderată (38,5°C).

Boala este de origine virală, așa că este important de precizat că antibioticele nu au niciun folos, cu excepția cazurilor când se agravează și apare o infecție bacterienă, precum otita sau pneumonia. Fizioterapia respiratorie sau homeopatia sunt, de asemenea, recomandate uneori. Tratamentele zilnice constau în principal în curățarea temeinică a nasului bebelușului cu ser fiziologic pentru a evita orice obstrucție a căilor nazale.

Cum să previi bronșiolita:

-Spală-te pe mîini în mod regulat înainte de a avea grijă de un copil!

-În caz de răceală, secreție și/sau tuse, nu te apropia de sugar și nu îl săruta;

-Evită locurile aglomerate;

-În primele luni de viață, evită vizitele la persoane răcite : „Adulții și copiii sunt cei care contaminează sugarii, mai ales iarna”, spune profesorul Romain Basmaci.