Bolile inimii afecteaz─â ┼či alte organe

1 2 jpg jpeg

Societatea de Chirurgie Cardiovascular─â din Chicago, SUA, a ar─âtat c─â bolile cardiace sunt cauzate adesea de ateroscleroz─â ┼či pot influen┼úa negativ ┼či creierul, rinichii, picioarele. Cu timpul, pe artere se acumuleaz─â pl─âci de aterom care ajung s─â le ├«nfunde, bloc├ónd circula┼úia sangvin─â, ceea ce face dificil─â oxigenarea organelor.

M─âsuri de prevenire a aterosclerozei

Dacă suferi de hipertensiune, ai colesterolul mărit sau un nivel crescut al glicemiei, poţi întârzia efectele aterosclerozei prin reducerea numărului de ţigări pe zi sau prin renunţarea la fumat. Alte schimbări de stil de viaţă necesare sunt:

- limitatea stresului prelungit, pe cât posibil,

- practicarea frecvent─â a unui tip de sport,

- adoptarea unei diete cu pu┼úine gr─âsimi ┼či surse de proteine, de carbohidra┼úi.

Mergi la controale medicale de rutin─â pentru a primi un tratament ┼či pentru a elimina factorii care ├«┼úi pot provoca afec┼úiuni cardiovasculare ┼či nu numai.

Bolile inimii difer─â de cele cardiovasculare

La prima vedere par a se referi la acela┼či tip de afec┼úiune, ├«ns─â o boal─â a inimii afecteaz─â strict inima ┼či vasele de s├ónge ale inimii. Acest organ este un mu┼čchi puternic care pompeaz─â s├ónge la nivelul sistemului circulator ┼či oxigeneaz─â organele din ├«ntregul corp.

Problemele inimii ┼či ale vaselor sangvine nu apar brusc. Arterele care duc s├ónge la inim─â ┼či creier se blocheaz─â treptat, ca urmare a acumul─ârii de gr─âsimi ┼či colesterol. S├óngele nu mai poare circula normal, ceea ce duce la un atac de cord. Pe de alt─â parte, orxigenarea insuficient─â a creierului din cauza cheagurilor ┼či a blocajelor ap─ârute pe artere poate cauza hemoragii cerebrale.

Cite┼čte ┼či: Cele mai bune fructe ┼či legume pentru inim─â

Bolile inimii nu apar doar la bătrâneţe

Nu a┼čtepta s─â ajungi la v├órste ├«naintate pentru a preveni bolile inimii ┼či mai ales nu face excese cu g├óndul c─â nu vei fi afectat acum. Lipsa mi┼čc─ârii, programul de mas─â haotic, stresul, colesterolul sau tensiunea arterial─â m─ârite, despre care afli t├órziu te pot aduce ├«n pragul unei afec┼úiuni serioase a inimii ├«nc─â din tinere┼úe. Dup─â ├«mplinirea v├órstei de 20 de ani, e indicat s─â-┼úi verifici tensiunea arterial─â ┼či nivelul colesterolului r─âu (LDL) la fiecare jum─âtate de an.

Te-ar mai putea interesa: ┼×i adolescen┼úii au probleme cu inima

Pont

Alege un regim alimentar variat (ex. dieta mediteraneean─â), mai ales alimente bogate ├«n fibre, Omega-3, gr─âsimi bune, vitamine ┼či minerale pentru a avea o inim─â s─ân─âtoas─â!