Bolile inimii afectează şi alte organe

1 2 jpg jpeg

Societatea de Chirurgie Cardiovasculară din Chicago, SUA, a arătat că bolile cardiace sunt cauzate adesea de ateroscleroză şi pot influenţa negativ şi creierul, rinichii, picioarele. Cu timpul, pe artere se acumulează plăci de aterom care ajung să le înfunde, blocând circulaţia sangvină, ceea ce face dificilă oxigenarea organelor.

Măsuri de prevenire a aterosclerozei

Dacă suferi de hipertensiune, ai colesterolul mărit sau un nivel crescut al glicemiei, poţi întârzia efectele aterosclerozei prin reducerea numărului de ţigări pe zi sau prin renunţarea la fumat. Alte schimbări de stil de viaţă necesare sunt:

- limitatea stresului prelungit, pe cât posibil,

- practicarea frecventă a unui tip de sport,

- adoptarea unei diete cu puţine grăsimi şi surse de proteine, de carbohidraţi.

Mergi la controale medicale de rutină pentru a primi un tratament şi pentru a elimina factorii care îţi pot provoca afecţiuni cardiovasculare şi nu numai.

Bolile inimii diferă de cele cardiovasculare

La prima vedere par a se referi la acelaşi tip de afecţiune, însă o boală a inimii afectează strict inima şi vasele de sânge ale inimii. Acest organ este un muşchi puternic care pompează sânge la nivelul sistemului circulator şi oxigenează organele din întregul corp.

Problemele inimii şi ale vaselor sangvine nu apar brusc. Arterele care duc sânge la inimă şi creier se blochează treptat, ca urmare a acumulării de grăsimi şi colesterol. Sângele nu mai poare circula normal, ceea ce duce la un atac de cord. Pe de altă parte, orxigenarea insuficientă a creierului din cauza cheagurilor şi a blocajelor apărute pe artere poate cauza hemoragii cerebrale.

Citeşte şi: Cele mai bune fructe şi legume pentru inimă

Bolile inimii nu apar doar la bătrâneţe

Nu aştepta să ajungi la vârste înaintate pentru a preveni bolile inimii şi mai ales nu face excese cu gândul că nu vei fi afectat acum. Lipsa mişcării, programul de masă haotic, stresul, colesterolul sau tensiunea arterială mărite, despre care afli târziu te pot aduce în pragul unei afecţiuni serioase a inimii încă din tinereţe. După împlinirea vârstei de 20 de ani, e indicat să-ţi verifici tensiunea arterială şi nivelul colesterolului rău (LDL) la fiecare jumătate de an.

Te-ar mai putea interesa: Şi adolescenţii au probleme cu inima

Pont

Alege un regim alimentar variat (ex. dieta mediteraneeană), mai ales alimente bogate în fibre, Omega-3, grăsimi bune, vitamine şi minerale pentru a avea o inimă sănătoasă!