Bolile cardiovasculare, principala cauză de deces în lume

În fiecare an, aproximativ 25.000 de români sunt diagnosticaţi cu insuficienţă cardiacă şi sunt spitalizate din această cauză. Mai mult, 1 din 3 pacienţi moare sau se reinternează în anul următor ultimei spitalizări. Din aceste cauze, pe 29 septembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, specialiştii atrag atenţia asupra bolilor cardiovasculare, principala cauză de deces pe plan mondial.
Cum să recunoşti insuficienţa cardiacă de la primele semne
Când inima nu mai reuşeşte să pompeze atât sânge cât îi este necesar organismului pentru a funcţiona normal se ajunge la o afecţiune numită insuficienţă cardiacă. Treptat, muşchiul inimii devine din ce în ce mai puţin activ, iar sănătatea întregului organism este pusă în pericol.
Dacă este diagnosticată din vreme, boala poate fi controlată şi bolnavul poate avea o calitate mai bună a vieţii. Simptomele asociate insuficienţei cardiace sunt respiraţia sacadată care apare chiar şi în lipsa efortului, îngrăşarea din cauza retenţiei de lichide, umflarea picioarelor, oboseala persistentă, aşa-numita oboseală cronică.
Ştiai că...
...4,7% din românii cu vârsta de peste 35 de ani suferă de insuficienţă cardiacă?
Cine riscă să sufere de insuficienţă cardiacă
Cauzele insuficienţei cardiace diferă de la caz la caz, pentru că insuficienţa cardiacă este asociată de cele mai multe ori cu alte afecţiuni cardiace.
Cei care au fost diagnosticaţi cu hipertensiune arterială, obezitate, diabet zaharat, infecţii virale care afectează miocardul (muşchiul inimii) sau o boală a valvelor inimii pot ajunge să sufere de insuficienţă cardiacă. Şi fumătorii ar fi bine să meargă la controale cardiologice frecvente, deoarece riscă şi ei să facă insuficienţă cardiacă.
De aceea, dpecialiştii recomandă adoptarea unui stil de viaţă sănătos, incluzând mişcarea în tabieturile zilnice, alimentaţia sănătoasă şi echilibrată, precum şi evitarea fumatului.