Bolile cardiovasculare, principala cauză de deces în lume

1 2 jpg jpeg

├Än fiecare an, aproximativ 25.000 de rom├óni sunt diagnostica┼úi cu insuficien┼ú─â cardiac─â ┼či sunt spitalizate din aceast─â cauz─â. Mai mult, 1 din 3 pacien┼úi moare sau se reinterneaz─â ├«n anul urm─âtor ultimei spitaliz─âri. Din aceste cauze, pe 29 septembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, speciali┼čtii atrag aten┼úia asupra bolilor cardiovasculare, principala cauz─â de deces pe plan mondial.

Cum s─â recuno┼čti insuficien┼úa cardiac─â de la primele semne

C├ónd inima nu mai reu┼če┼čte s─â pompeze at├ót s├ónge c├ót ├«i este necesar organismului pentru a func┼úiona normal se ajunge la o afec┼úiune numit─â insuficien┼ú─â cardiac─â. Treptat, mu┼čchiul inimii devine din ce ├«n ce mai pu┼úin activ, iar s─ân─âtatea ├«ntregului organism este pus─â ├«n pericol.

Dac─â este diagnosticat─â din vreme, boala poate fi controlat─â ┼či bolnavul poate avea o calitate mai bun─â a vie┼úii. Simptomele asociate insuficien┼úei cardiace sunt respira┼úia sacadat─â care apare chiar ┼či ├«n lipsa efortului, ├«ngr─â┼čarea din cauza reten┼úiei de lichide, umflarea picioarelor, oboseala persistent─â, a┼ča-numita oboseal─â cronic─â.

┼×tiai c─â...

...4,7% din românii cu vârsta de peste 35 de ani suferă de insuficienţă cardiacă?

Cine riscă să sufere de insuficienţă cardiacă

Cauzele insuficienţei cardiace diferă de la caz la caz, pentru că insuficienţa cardiacă este asociată de cele mai multe ori cu alte afecţiuni cardiace.

Cei care au fost diagnostica┼úi cu hipertensiune arterial─â, obezitate, diabet zaharat, infec┼úii virale care afecteaz─â miocardul (mu┼čchiul inimii) sau o boal─â a valvelor inimii pot ajunge s─â sufere de insuficien┼ú─â cardiac─â. ┼×i fum─âtorii ar fi bine s─â mearg─â la controale cardiologice frecvente, deoarece risc─â ┼či ei s─â fac─â insuficien┼ú─â cardiac─â.

De aceea, dpeciali┼čtii recomand─â adoptarea unui stil de via┼ú─â s─ân─âtos, incluz├ónd mi┼čcarea ├«n tabieturile zilnice, alimenta┼úia s─ân─âtoas─â ┼či echilibrat─â, precum ┼či evitarea fumatului.