B─âutura care reduce nepl─âcerile de dup─â menopauz─â

1 2 jpg jpeg

La cercetarea, care s-a desf─â┼čurat pe o perioad─â de 12 s─âpt─âm├óni, au participat 50 de femei, cu v├órste ├«ntre 45 ┼či 60 de ani. Volunatarele au fost ├«mp─âr┼úite ├«n trei grupuri: primul grup a consumat cantitatea echivalent─â unei doze de bere cu alcool, a c─ârei concentra┼úie alcoolic─â era ├«n limita consumului moderat, al doilea grup a consumat cantitatea echivalent─â unei doze de bere f─âr─â alcool/ zi, ├«n timp ce voluntarele din grupul trei nu au b─âut deloc bere.

Dup─â ce le-au pus pe voluntare s─â completeze mai multe chestionare, speciali┼čtii au ajuns la concluzia c─â berea a ajutat la reducerea nepl─âcerilor specifice perioadei de dup─â menoapauz─â. ÔÇ×Trei sferturi dintre femei sunt afectate de bufeuri. Majoritatea femeilor au bufeuri timp de peste 1 an, iar p├ón─â la jum─âtate le au timp de peste 5 ani. Cauza lor este necunoscut─â ├«ns─â pot fi asociate cu fluctua┼úiile concentra┼úiilor hormonale. Alte simptome ├«nt├ólnite ├«n apropierea menopauzei sunt varia┼úiile st─ârii de dispozi┼úie, depresia, iritabilitatea, anxietatea, nervozitatea, insomnia, tulbur─ârile de concentrare, durerile de cap ┼či oboseala. Aceste simptome pot avea legatur─â cu sc─âderea concentra┼úiei estrogenului, ├«ns─â rela┼úia exact─â ├«ntre nivelul estrogenului ┼či manifest─âri nu este pe deplin ├«n┼úeleas─â. Studiul pe care l-am derulat arat─â c─â un consum moderat de bere poate avea un efect terapeutic atribuit compozi┼úiei complexe a berii, contribuind la ameliorarea unei bune p─âr┼úi din simptomele asociate perioadei post-menopauz─âÔÇŁ, spune Nicoleta R─âducanu, autoarea studiului.

Rezultatele studiului au ar─âtat totodat─â o ├«mbun─ât─â┼úire semnificativ─â statistic precum ┼či ameliorare pentru cele mai relevante simptome ├«n perioada post-menopauz─â: bufeuri, transpira┼úii nocturne, dar ┼či dureri musculare, senza┼úia de oboseal─â, dificult─â┼úi la somn, sc─âderea for┼úei musculare, lipsa energiei.

ÔÇ×Este cel de-al treilea an consecutiv ├«n care avem bucuria s─â putem anun┼úa finalizarea unei cercet─âri derulate ├«n Rom├ónia av├ónd ca tem─â studierea efectelor consumului moderat de bere asupra s─ân─ât─â┼úii. Rezultatele f─âcute publice azi nu reprezint─â o premier─â doar pentru ┼úara noastr─â, ci se adaug─â cu succes studiilor realizate ├«n domeniu la nivel interna┼úionalÔÇť, a declarat dr. Corina Zugravu, pre┼čedintele Centrului de Studii despre Bere, S─ân─âtate ┼či Nutri┼úie.

Cercetarea a fost realizat─â de Nicoleta R─âducanu, absolvent─â a programului de studii de Masterat ├«n Nutri┼úie Clinic─â ┼či Comunitar─â din cadrul Universit─â┼úii de Medicin─â ┼či Farmacie T├órgu Mure┼č.