Bărbaţii, mai predispuşi la unele virusuri decât femeile
Virusurile se răspândesc în maniere diferite la femei şi la bărbaţi, unele dintre acestea fiind mai blânde cu femeile, arată cercetarea citată de femmmeacutelle.fr. Astfel, studiul spune că mortalitatea cauzată de boli infecţioase este adesea mai ridicată la bărbaţi decât la femei şi aceasta a fost istoric atribuită diferenţelor de apărare imunitară. Autorii susţin că adaptarea virulenţei agenţilor patogeni la sexul feminin, care le este mai favorabil, poate explica variaţiile observate în infecţia cu HTLV-1 şi forma de leucemie care au indus-o la diverse populaţii.
Virusurile pot fi mai puţin periculoase la femei datorită diferenţelor de atribuire imunitară. O boală mai puţin gravă la femei ar fi o strategie de evoluţie de succes pentru un virus, deoarece femeile îi oferă posibilităţi suplimentare de transmitere în comparaţie cu bărbaţii (transmiterea la copil în timpul sarcinii, naşterii şi alăptării).
De exemplu, nu există nici o diferenţă între infecţie şi frecvenţa leucemiei din cauza acestui virus în Caraibe. În schimb, acest tip de leucemie este mai frecvent la bărbaţi decât la femei în Japonia, unde o proporţie mai mare de mame îşi alăptează copiii şi fac acest lucru mai mult timp decât femeile din Caraibe. Astfel, infecţia este de 2 până la 3,5 ori mai susceptibilă de a progresa pentru a pune viaţa în pericol la bîrbaţii din Japonia, decât la femeile din această ţară.
Ce virusuri pot declanşa cancer
Virusuruile pot sta în spatele mai multor boli, de la banale infecţii respiratorii, până la unele tipuri de cancer. Printre virusurile care pot fi responsabile de apariţia unor tumori se numără Papilomavirusul uman, responsabil de cancer de col uterin, dar şi de cancer anal sau vaginal. Virusul Helicobacter pylori poate duce la apariţia cancerului de stomac, în timp ce virusul Epstein Barr poate fir esponsabil de apariţia cancerului nazal.