Avertismentul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii legat de ţigările electronice
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia că ţigările electronice şi produsele asemănătoare sunt periculoase pentru sănătate şi că este nevoie de reglementări pentru a descuraja tehnicile folosite de industia tutunului pentru a-şi atrage clienţii
Ţigările electronice sunt considerate de unii fumători mai puţin nocive în comparaţie cu cele clasice, însă există dovezi care arată că acest lucru nu este adevărat.
„Nicotina are o capacitate mare de a provoca dependenţă, iar inhalatoarele electronice pe bază de nicotină sunt periculoase şi necesită o mai bună reglementare”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul agenţiei ONU care a publicat marţi un nou raport asupra luptei împotriva fumatului, realizat împreună cu Bloomberg Philanthropies citat de Agerpres.
De asemenea, potrivit directorului OMS, este nevoie ca „guvernele să adopte măsuri adecvate pentru a-şi proteja populaţia de pericolul acestor inhalatoare electronice pe bază de nicotină şi pentru a preveni utilizarea lor de către copii, adolescenţi şi alte grupuri vulnerabile”.
Potrivit medicului pneumolog Florin Mihălţan, „ţigara electronică este în continuare controversată în literatura ştiinţifică. Este recomandată acelor mari dependenţi de nicotină care au epuizat mijloacele medicamentoase ca să scadă dozele şi expunerea, după americani. Pe de altă parte, se ştie că întreţine obiceiul de a fuma. La tineri şi adolescenţi, unde fenomenul a devenit îngrijorător, fiind cea care deschide drumul spre fumat sau spre a fuma alte droguri. Trebuie să se mai facă studii de lungă durată pentru a identifica efectele la distanţă şi trebuie standardizate şi epurate de reziduuri cartuşele. Este un drum lung pe care trebuie să-l parcurgă de la ţigara electronică produsă comercial la cel de produs medical”.