Atenţie la tratamentul cu codeină la copii

2 jpg jpeg

Comitetul de farmacovigilen┼ú─â pentru evaluarea riscului al EMA recomand─â contraindicarea codeinei copiilor sub 12 ani, precum ┼či adolescen┼úilor cu v├órsta ├«ntre 12 ┼či 18 ani care prezint─â tulbur─âri respiratorii, se arat─â ├«n comunicatul EMA, pe site-ul Agen┼úiei Na┼úionale a Medicamentelor ┼či Dispozitivelor Medicale, citat de Mediafax. Efectele codeinei apar ca urmare a metaboliz─ârii acesteia ├«n morfin─â. La unii dintre pacien┼úi codeina este transformat─â ├«n morfin─â mai repede dec├ót ├«n mod normal, ceea ce determin─â apari┼úia unor concentra┼úii sanguine mai mari de morfin─â, care pot determina apari┼úia de reac┼úii adverse grave, printre care tulbur─âri respiratorii. Comitetul consider─â c─â, ├«n ciuda faptului c─â reac┼úiile adverse induse de morfin─â pot ap─ârea la pacien┼úi de toate v├órstele, modul de biotransformare a codeinei la copiii sub 12 ani este variabil ┼či imprevizibil, ceea ce constituie un risc special de apari┼úie a reac┼úiilor adverse pentru aceast─â categorie de pacien┼úi. ├Än plus, la copiii cu probleme respiratorii deja existente, utilizarea codeinei determin─â o susceptibilitate ┼či mai mare de apari┼úie a tulbur─ârilor respiratorii.

Între timp, în cazul în care au întrebări sau nelămuriri, pacienţilor sau aparţinătorilor li se recomandă să discute cu medicul sau farmacistul.

Codeina este utilizat─â pe scar─â larg─â pentru ameliorarea durerii, fiind utilizat ┼či ├«n tratamentul tusei ┼či al r─âcelii. ├Än statele membre ale Uniunii Europene, medicamentele care con┼úin codein─â sunt autorizate prin procedur─â na┼úional─â, ┼či ├«n func┼úie de stat, se elibereaz─â fie pe baz─â de prescrip┼úie medical─â, fie f─âr─â prescrip┼úie medical─â. Codeina se g─âse┼čte pe pia┼ú─â ca atare sau ├«n combina┼úie cu alte substan┼úe active.