Aşa ţii rozătoarele departe de casa ta!
Rozătoarele încep să cucerească tot mai mult teren. Garaje, magazii, beciuri, subsoluri de bloc, scări şi nu refuză nici apartamente, dacă nu se iau măsuri din vreme. Pe cât de neplăcute şi distrugătoare sunt aceste vietăţi, pe atât de eficiente sunt metodele de îndepărtare a lor.
Spre deosebire de insecte, rozătoarele invadează încăperile şi pot aduce cu ele boli infecţioase, aşa că este bine să începi de la primele semne lupta cu musafirii nepoftiţi. Mai întâi, caută şi blochează toate intrările posibile şi ia în calcul că şoriceii se pot strecura prin găuri foarte mici.
Capcană cu ipsos
O metodă care dă rezultate bune este să-i inviţi pe noii prieteni la „masă”. Ai nevoie de un amestec de făină de grâu şi ghips de construcţii, în proporţii egale. Lângă vasul cu praf alb, aşază un recipient cu apă. Şoarecii vor consuma amestecul de făină, vor bea apă, iar pasta rezultată se va întări în stomacul lor. O altă combinaţie eficientă în alungarea rozătoarelor este amestecul de calcar cu zahăr.
Repelente din natură: mentă, piper şi cuişoare
Rozătoarelor nu le plac mirosurile de ulei de mentă, piper şi cuişoare. Pune nişte ulei de mentă pe dischete de bumbac şi aşază-le în zonele de intrare şi în alte colţuri care pot găzdui aceste creaturi mici. E util să schimbi dischetele îmbibate în ulei, la fiecare 2-3 zile, până observi că nu mai este activitate. Pentru un efect mai rapid, amestecă piper Cayenne cu ulei de mentă şi cuişoare întregi sau măcinate. Mâncarea nu doar că nu le va plăcea, ci le va face rău şi îi va convinge să nu se întoarcă prea curând. O altă idee bună este să plasezi cuişoare sub paturi, saltele, colţuri.
Amoniacul îi alungă
Mirosul de amoniac nu este prea plăcut, dar pentru rozătoare, mirosul acesta este asociat cu urina unui posibil prădător. Prin urmare, dacă vrei să alungi invitaţii nepoftiţi, umple capace din sticle de plastic cu amoniac şi lasă-le pe afară, prin casă, prin cămări, magazii, sub chiuvetă şi oriunde ştii că vin rozătoarele. Emanaţiile de amoniac le afectează aparatul respirator şi le provoacă iritaţii ale ochilor. Continuă acest „tratament‟ asupra lor şi vei scăpa de micile vieţuitoare distrugătoare.