Află ce impact are stresul asupra tinerelor!
Un studiu recent a arătat că fetele care au un istoric familial când vine vorba de depresie răspund situaţiilor stresante prin eliberarea unui nivel ridicat de cortizol, cunoscut ca fiind hormonul stresului.
Astfel, cantităţile mari de cortizol eliberate de-a lungul timpului pot afecta sistemul imunitar, dar şi sănătatea creierului şi a altor organe.
De asemenea, specialiştii au descoperit că fetele care sunt stresate au telomerii (consideraţi cheia opririi procesului de îmbătrânire) mai scurţi, dimensiunea lor fiind afectată de impactul situaţiilor stresante.
În cadrul cercetării, oamenii de ştiinţă au recrutat mai multe fete cu vârsta cuprinsă între 10 şi 14 ani, apoi au comparat starea de sănătate a tinerelor care avea un istoric familial de depresie cu a celor care nu au avut astfel de probleme în familie.
,,În urma testelor pe care le-am realizat am putut observa că participantele care sufereau de stres aveau telomerii mai scurţi, ceea ce poate face ca procesul de îmbătrânire să fie unul mai rapid. Acest lucru este echivalentul a îmbătrânirii cu şase ani în ceea ce priveşte vârsta biologică”, a afirmat Ian Gotlib, profesor la Universitatea Standford.
Specialiştii sfătuiesc fetele să facă mişcare, activitate care poate încetini procesul de îmbătrânire, dar şi să apeleze la tehnici de reducerea a stresului.
Concluziile cercetării au fost publicate în Jurnalul Medical ,,Psihiatria Moleculară”.