A fost inventat sprayul care stimulează cicatrizarea
Timp de trei luni, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Miami au testat eficienţa acestui spray cu keratinocite şi fibroblaste prelevate de la nou-născuţi, după circumcizie, pe un eşantion de 228 de pacienţi suferind de ulcere venoase cronice.
Insuficienţa venoasă este o cauză majoră a maladiei (70% din cazuri). Din cauza unui retur venos deficitar, sângele stagnează şi deteriorează ţesuturile înconjurătoare care devin mai fragile, plăgile putând să se formeze prin simpla zgâriere a pielii. Cicatrizarea se face extrem de dificil, întrucât circulaţia nu aduce suficient oxigen şi nici moleculele necesare pentru regenerarea pielii.
Rezultatele studiului arată că 70% dintre pacienţii trataţi cu spray activ au putut să cicatrizeze graţie celulelor pulverizate, comparativ cu procentul de 46% înregistrat în grupul de control (care a primit doar tratament prin compresie).
Doza cea mai slabă (0,5 milioane de celule pe mililitru), cu o frecvenţă de aplicare de unu la două săptămâni, s-a dovedit metoda cea mai eficientă, ce a prezentat o reducere de 91% a mărimii plăgilor (comparativ cu 80% în grupul fără spray) şi o reducere cu 21 de zile a perioadei de cicatrizare.
Specialiştii susţin că utilizarea de celule fetale permite o cicatrizare de o foarte bună calitate, ceea ce diminuează riscul de recidivă a bolii. În plus, cicatrizarea mai rapidă diminuează inconfortul pacienţilor, care trebuie să poarte uneori ciorapi şi bandaje de compresie 24 de ore din 24.