A crescut numărul tinerilor care folosesc metode de contracepţie
Din cercetare, se poate observa o tendinţă de amânare a debutului în viaţa sexuală. Dacă în anul 1999, 28,4% dintre tinerii cu vârstă sub 18 ani debutaseră pe plan sexual, acum se poate vorbi de o uşoară descreştere, cu două procente.
Rezultatele prezentate în cadrul unei conferinţe desfăşurată astăzi, 21 iunie, în Sala Mică a Ateneului Român, de către Fundaţia tineri pentru tineri, mai arată că vârsta medie la care tinerii îşi încep viaţa sexuală este de 16-17 ani (17,5 ani la fete şi 16,1 ani la băieţi).
Din concluziile ultimului Studiu al Sănătăţii Reproducerii, referitor la durata relaţiilor cu partenerii de la primul contact sexual 43% dintre respondenţi au spus că actul sexual are loc, în general, după câteva luni.
„Se poate remarca faptul că utilizarea metodelor moderne de contracepţie este în creştere, însă procentul actual de utilizare nu este unul suficient“, declarat Adina Manea, coordinator al Fundaţiei tineri pentru tineri.
Statisticile cercetării mai prezintă următoarele situaţii: -65% dintre tineri (14-25 ani) au făcut prima dată sex cu partenerii lor stabili;
-13% dintre tineri (15-24 de ani) au făcut pentru prima dată sex la prima întâlnire. 18% dintre elevi au avut prima experienţă sexuală la câteva zile după prima întâlnire;
-16.3% dintre tinerii de 15-24 de ani (care şi-au început viaţa sexuală) nu au folosit niciodată prezervativul;
-6 din 10 tineri (59,1%) au vrut să folosească prezervativul cu partenerul, dar din aceştia, 20,8% au fost convinşi de partener să renunţe la prezervativ;
-tinerii sunt insuficient informaţi despre infecţiile cu transmitere sexuală. Aproape 2 din 10 tineri cred că o persoană nu e infectată cu boli cu transmitere sexuală, dacă nu prezintă niciun simptom vizibil. 1 din 3 tineri nu au ştiut ce să declare iî acest sens şi nu au avut nicio opinie (despre infecţiile cu transmitere sexuală şi HIV/SIDA).