8 soluţii pentru cancerul pulmonar în România

1 cancer pulmonar jpg jpeg

Cancerul pulmonar este cel mai agresiv dintre toate tipurile de cancer pentru că se depistează extrem de târziu şi se află pe locul întâi vizavi de statisticile de mortalitate.

Dintre toate cancerele de pe Pământ se moare de cancer pulmonar cel mai mult şi cel mai repede. În România, cancerul pulmonar rămâne cea mai întâlnită formă de cancer, circa 12.000 de cazuri noi/an, dar din păcate şi cu cea mai mare mortalitate, înregistrându-se 10.779 decese (*Globocan 2020)

Asociaţia Română pentru Cancere Rare a susţinut webinarul Share Experience, cu tema Cancerul pulmonar în România. Pacientul „de export”, iar speakeri au fost: Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumologie, Dr. Emilian Olteanu, medic specialist Anatomie Patologică, prof. Dr. Maria Puiu, medic primar genetică medicală şi Dorica Dan, preşedinta ARC Rare.

Toţi participanţii au vorbit despre problemele pacientului român cu cancer pulmonar şi ce soluţii există pentru a-i îmbunătăţi calitatea vieţii:  

1. Depistarea precoce. Cancerul pulmonar trebuie depistat în stadiu incipient când pacientul are la dispoziţie mai multe opţiuni de tratament. Acest lucru ar creşte şansele de îmbunătăţire a calităţii vieţii pentru pacienţi. Supravieţuirea la un an în cancerul pulmonar ajunge  la 80% în cazul în care diagnosticarea se face la începutul bolii. Din păcate, în România acest lucru se întâmplă tardiv şi de aceea supravieţuirea e la un nivel atât de scăzut.

2. Screening. Un program naţional de screening populational extins, cât şi pentru cei cu factori de risc. „Avem aici că exemplu Marea Britanie care a făcut screening populational la pacienţii fumători (pacienţii cu risc) şi au identificat leziuni incipiente de cancer pulmonar care pot fi tratate mai bine şi în proporţie foarte mare pot fi curabile„, spune dr. Emilian Olteanu, medic anatomopatolog la spitalul Victor Babeş din Timişoara

3. Controlul de rutină. Persoanele cu vârstă peste 45 de ani, în special fumătorii, ar trebui să meargă anual la un control de rutină la medicul pneumolog, chiar dacă nu prezintă simptome. „Pacienţii ajung tardiv la medic şi nu mai poţi să faci tratament curativ care să-i vindece, iar supravieţuirea este extrem de redusă. Cei care sunt mari fumători, dar şi persoanele sănătoase care au vârste peste 45-50 de ani trebuie să meargă la medicul pneumolog o dată pe an fără să aibă nimic. Cei care lucrează în mediul toxic, locuiesc în oraşele foarte aglomerate sau la ţară unde se încălzesc cu lemne, trebuie de asemenea să meargă la un control de rutină. Acest lucru ar creşte foarte mult diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar, iar dacă e depistat în faza operabilă se măreşte şi speranţa de viaţă”, avertizează prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumologie.

4. Centru regionale de diagnostic şi tratament. Înfiinţarea unor centre regionale, cel puţîn 10, de diagnostic şi tratament oncologic supraspecializate şi accesul neîngrădit al pacientului la aceste centre.

5. Educaţia medicală elementară ne-ar ajută să salvăm foarte multe vieţi. Sunt necesare programe de formare a tuturor specialiştilor, dar şi a pacienţilor pentru a avea acces la îngrijire personalizată şi o mai bună complianţa la tratament.

6. Suportul social post-tratament, atât la cei cu boală incurabilă, cât şi la cei aflăţi în remisie.

7. Alinierea României la Planul European de Cancer. Între 2021-2027 să existe un management comun sau uniformizat al cancerului în întreagă Europa. Obiectivele generale vizează: un screening pentru grupul de persoane aflate la risc, un diagnostic precoce, tratament personalizat şi îngrijire post tratament. „Aceste obiective generale urmează să fie realizate printr-o serie de direcţii şi măsuri strategice care pornesc de la identificarea centrelor de cancer disponibile în România în prezent şi realizarea unor modele de hub de sănătate, adică acele centre care să permită testări suplimentare faţă de ceea ce putem în acest moment pentru a permite soluţii de tratament multidisciplinar”, explică prof. Dr. Maria Puiu, medic primar genetică medicală

8. Vaccinarea anti-COVID-19. În contextul actual, al pandemiei cu COVID-19, diagnosticarea cancerului pulmonar s-a făcut cu şi mai mare întârziere, avertizează prof. dr. Ruxandra Ulmeanu care face un apel la vaccinarea anti-COVID-19. „O mare parte dintre pacienţi nu au mai venit la control de frică. Dar, din fericire, ceea ce văd în prezent este că lumea începe să vină din nou la control şi au început să intelegeaga necesitatea de a te prezenţa la medic. Că noi să nu fim blocaţi şi să asigurăm diagnosticul corect, oamenii trebuie să înţelegea că e foarte important să se vaccineze. Dacă se vor vaccina nu va mai fi valul 15 sau 16 care ne va bloca cu totul şi o să intrăm în normal, putând astfel să oferim un suport pentru toate bolile respiratorii„, spune medicul pneumolog.

Citeşte şi: 7 porunci pentru a preveni cancerul