4 moduri prin care poţi contribui zilnic la protejarea mediului înconjurător

1 protejarea mediului inconjurator jpg jpeg

Conservarea mediului înconjurător este o responsabilitate importantă pentru fiecare persoană, întrucât efectele negative – poluarea, schimbările climatice, diminuarea resurselor naturale – au un impact semnificativ asupra sănătăţii şi stilului nostru de viaţă. Schimbarea are loc progresiv, de aceea, fiecare copac plantat în curtea din spatele casei sau orice sticlă de plastic reciclată, ne aduc mai aproape de o planetă curată. Astfel, câteva modificări ale obiceiurilor noastre zilnice de consum pot face diferenţa.

Foloseşte transportul în comun

De cele mai multe ori, majoritatea persoanelor aleg maşina personală ca modalitate principală pentru deplasările zilnice, însă, transporturile sunt responsabile pentru aproape 30% din totalul de emisii de dioxid de carbon produse, conform informaţiilor furnizare de Parlamentul European. Poluarea aerului cu ozon, dioxid de azot şi concentraţiile ridicate de CO2 provoacă diverse probleme pentru sănătatea celor din jur. Din acest motiv, mersul pe bicicletă sau transportul public electrificat sunt alternative notabile pentru conservarea mediului. Dacă ai de parcurs distanţe scurte, optează în favoarea unei biciclete. În acest fel, contribui în mod direct la reducerea poluării aerului, în timp ce faci sport şi economiseşti o sumă importantă de bani în privinţa cheltuielilor de transport.

Limitează consumul energetic

Nu aştepta Ziua Pământului să faci o schimbare în casa ta. În schimb, scoate întotdeauna aparatele din priză atunci când nu le foloseşti sau pleci de acasă, deoarece apar aşa numitele pierderi energetice. Acest proces apare în momentul în care electrocasnicele sau aparatele electrice nu îşi îndeplinesc scopul propriu-zis. Spre exemplu, stinge televizorul când faci alte activităţi casnice, programează modul de vacanţă pentru frigider în momentul în care pleci în vacanţă, foloseşte mai rar aerul condiţionat în timpul verii şi scoate cuptorul cu microunde din priză, dacă pregăteşti cina la aragaz. În aceeaşi ordine de idei, becurile care folosesc tehnologia LED diminuează consumul de energie electrică cu aproape 90% faţă de cele cu halogen.

Totul începe prin reciclare

Cu siguranţă, reciclarea se numără printre cele mai uşoare metode prin care putem proteja mediul înconjurător. Hârtia, plasticul, dozele de aluminiu, ambalajele, sticla, cartonul, anvelopele, bateriile, uleiul uzat sau chiar aparatele electrocasnice se pot recicla, în urma colectării selective. Spre exemplu, sticla îşi va menţine întotdeauna proprietăţile, chiar dacă este prelucrată de mai multe ori. În concluzie, toate deşeurile colectate se pot transforma în materie primă.

Transportă cumpărăturile în plase reutilizabile

Produsele fabricate în totalitate din materiale plastice reprezintă o ameninţare puternică pentru oceane şi mări, întrucât prezenţa lor este din ce în ce mai remarcată în acest mediu. Începe reducerea cantităţii de plastic folosite zilnic, prin alegerea plaselor confecţionate din material textil, în comparaţie cu cele primite de la magazin.  Pe lângă faptul că sunt mai rezistente, le poţi decora în funcţie de preferinţele tale.

Chiar dacă trăim într-o perioadă dominată de tehnologie, consumul de hârtie se poziţionează la un nivel crescut, cel puţin în cazul persoanelor care lucrează la birou. Încearcă să limitezi printarea documentelor, sortează hârtia folosită în containere speciale şi încurajează-ţi colegii să se implice alături de tine în acest demers.

Sursă foto: Shutterstock.com