4 februarie, Ziua de luptă împotriva cancerului

Duminică, 4 februarie, începând cu ora 18.00, pacienții și publicul larg vor asista la iluminarea Palatului Dacia-România (Art Safari) în culoarea specifică zilei mondiale de luptă împotriva cancerului.

Acțiunea are rolul de a pune pe agenda publică problematica oncologiei românești, cu toate componentele sale: prevenție primară, screening populațional pentru o diagnosticare precoce, investigații genetice și moleculare pentru acces la terapii personalizate, facilitatea accesului la noi opțiuni de tratament, precum și creșterea calității vieții pacienților cu cancer, soluții pentru eliminarea discontinuității tratamentelor, monitorizare și programe de reabilitare. 39 de noi opțiuni de tratament pentru pacienții oncologici așteapă de aproximativ un an de zile să ajungă la pacienții care au nevoie. Dintre acestea, 11 indicații sunt fără alternativă terapeutică sau indicații care se adreseaza unor patologii rare și/sau orfane. Din datele disponibile, o parte dintre aceste tratamente pot crește șansa la viață pentru peste 13,000 de pacienți care în acest moment nu au o speranță pentru «un mâine».

cancer jpg

4 februarie este Ziua de luptă împotriva cancerului 

De această dată focusul va fi centrat pe testimonialele pacienților, pe poveștile de viață ale acestora, pe experiențele lor în sistemul medical românesc, pe realitățile trăite zilnic de aceștia în sistemul de sănătate, toate în contextul lipsei implementării legii 293/1922 – Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului.

Conform datelor INSP, numărul bolnavilor cu cancer din România, aflați în evidența medicilor a în primlele 9 luni ale anului 2023 a depășit 550,000. Numarul de cazuri nou luate in evidenta din 2023 a fost cu 22% mai mare comparativ cu aceeasi perioada din anul anterior.

Sursa: Comunicat de presă