30% din numărul deceselor de cancer la sân pot fi EVITATE
Statisticile arată că numărul cazurilor de cancer la sân este în continuă creştere, atât în România cât şi în întreaga lume. Dacă în 1960 mortalitatea era de 11,2% la 100.000 de femei, în anul 2008 s-a înregistrat un procent mai mult decât dublu, de 27,51% la 100.000 de femei. Se preconizează că în anul 2030, numărul deceselor cauzate de tumorile mamare ar putea ajunge la aproximativ 13 milioane de persoane pe an. Diagnosticarea tardivă, frecventă la românce În România, cele mai multe cazuri de diagnosticare a cancerului de sân sunt înregistrate în stadiul IV sau stadiul metastatic.
Autoexaminarea, consultul medical atunci când apar dureri sau oricare inconfort la nivelul sânilor şi informarea despre riscurile şi metodele de prevenţie a cancerului la sân sunt mai mult decât necesare pentru a evita complicaţiile care pot deveni fatale.
„În urmă cu doi ani, România era ţara cu cea mai mare rată a mortalităţii din Uniunea Europeană. Această rată a crescut direct proporţional cu incidenţa. Din păcate, în România diagnosticarea în stadiul IV este frecventă“, a declarat dr Dana Stănculeanu, medic primar oncolog la Institutul Oncologic Bucureşti, în cadrul conferinţei de presă susţinută astăzi, 1 iulie, la Hotelul Ramada Majestic.
Evenimentul face parte din campania de comunicare „Rămâi tu însăţi“, care susţine prin informare şi consiliere femeile cu cancer la sân din România.
Prezentă la conferinţă, medicul specialist oncolog Dana Stănculeanu a confirmat nevoia de informare cât mai corectă a femeilor din toate clasele sociale asupra riscurilor de apariţie a cancerului la sân şi a subliniat importanţa legăturii oncolog-pacientă-psiholog, esenţială dacă se doreşte ca tratamentul cancerului să dea rezultate bune.
„Impactul emoţional la aflarea diagnosticului este foarte puternic. Tocmai de aceea, consilierea psihologică este mai mult decât necesară. Însă, trăind în Romania, consilierea psihologică nu este la îndemână. Sunt şi cazuri de paciente care nu sunt informate, mai sunt şi pacientele care se simt jignite atunci când sunt sfătuite să consulte un psiholog sau un psihiatru“, adaugă medicul Stănculeanu.
Cele mai mult paciente care află că au cancer la sân şi trec prin fazele fireşti de şoc, negare, furie, fatalism, vinovăţie, deznădejde ajung la concluzia că vor să trăiască mai puţin dar mai bine, decât să prelungească agonia.
Medicul psihiatru de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Obreja, din Bucureşti, pune accent pe importanţa consilierii psihologice în aceste cazuri.
„O femeie cu cancer la sân este o femeie care poartă o dublă coroană de spini. În primul rând, este şocul diagnosticului. Apoi, este atentatul la propria imagine, la feminitate, la sexualitate. Devine foarte importantă consilierea psihologică. Recomandat este ca pacientele să fie evaluate psihologic înainte de a li se comunica diagnosticul. Cum acest lucru este greu de făcut, ar fi ideal să existe un formular pe care fiecare pacientă să îl completeze“, explică specialistul.
În sprijinul femeilor diagnosticate cu cancer la sân vine şi organizaţia guvernamentală ANAIS, care militează pentru promovarea consilierii psihologice. În acest sens, ANAIS oferă gratuit consiliere psihologică, în şedinţe individuale sau de grup.