Acizii graşi Omega-3 combat depresia postnatală

1 2 jpg jpeg

Nivelul mic de acizi graşi Omega-3 ar putea fi implicat în declanşarea depresiei după naştere la unele femei, au observat oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Montreal, Canada.

„Literatura ştiinţifică arată că ar putea exista o corelaţie între sarcină, acizii graşi-Omega 3 şi reacţiile chimice care permit serotoninei, moleculă implicată în starea de spirit, să fie transmisă creierului”, explică Gabriel Shapiro, coordonatorul cercetării.

S-a observat că nivelul acizilor graşi Omega-3 scade după naştere, menţinându-se astfel cel puţin şase săptămâni. Unele femei îşi pot suplimenta aportul acestor acizi, însă specialiştii spun că mai este nevoie de teste suplimentare pentru a se înţelege mai bine mecanismul.

Peştele gras este o importantă sursă de acizi graşi Omega-3. În afara acizilor graşi conţinuţi, peştele este şi sursă de proteine de calitate, dar şi de alţi nutrienţi esenţiali, precum vitamina D, colină, seleniu, iod, fier, zinc şi cupru.

Femeile însărcinate ar trebui să consume cel puţin 150 grame de peşte săptămânal, însă nu orice fel de peşte. Este indicat să se evite tonul, rechinul şi peştele-spadă, deoarece aceste specii de peşte pot acumula mai uşor mercur. Alţi peşti prezintă un risc mai mic de a acumula astfel de substanţe: somonul, păstrăvul, heringul şi macroul.