9 sfaturi pentru a ne păstra calmul în plină pandemie de coronavirus

1 2 jpg jpeg

Conform ultimelor raportări, la nivel planetar s-au înregistrat peste 175.000 de cazuri de Coronavirus, iar numărul deceselor a depăşit pragul de 6.700. În acelaşi timp, aproximativ 6.000 de cazuri sunt considerate ca fiind grave sau critice, iar numărul pacienţilor vindecaţi este de 77.867 persoane, potrivit site-ului Worldometers.info. În ţara noastră, numărul persoanelor depistate pozitiv cu virusul Covid-19 a atins numărul de 158 de cazuri, iar din fericire nu s-a înregistrat până în momentul de faţă vreun deces.

Aceasta este o cauza principală de stres pentru cetăţeni care, în lipsa unei comunicări coerente din partea autorităţilor statului pot dezvolta stări de anxietate şi atacuri de panică. În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, preşedinte şi fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), în stare de stres, organismul nostru direcţionează cea mai mare parte din energie către organele şi procesele fiziologice care se ocupă cu instinctul de supravieţuire (exemplu: suprarenalele, adrenalina, cortizolul, inima, circulaţia sângelui, respiraţia, oxigenarea, musculatura). “Cu cât stăm mai mult în acest proces, cu atât avem mai puţină energie pentru organele, glandele şi procesele fiziologice care se ocupă cu regenerarea celulară. Rezultatul este scăderea sistemului imunitar.

Forfota mentală direcţionată în acest mod, face ca energia necesară organismului pentru a se apăra de agenţi periculoşi pentru sănătatea noastră să fie consumată pentru apărarea împotriva unor iluzii. Stresul reprezintă o stare care ne cuprinde fiinţa pe toate planurile, mental, emoţional şi fizic. De fapt stresul în sine nu este o ”boală”, nu este ceva ce există în mod palpabil, ci presupune în sine reacţia noastră mentală interpretativă la stimulii exteriori sau interiori. Astfel, îngrijorările imaginare legate de ce s-ar putea întâmpla (în viitorul apropiat sau mediu) pe care le rulăm mental, perfecţionismul şi nerăbdarea, ne pot produce în mod inutil o stare de panică bazată pe mai nimic”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.  9 sfaturi pentru a ne păstra calmul în această perioadă

Totodată, specialistul ne oferă 9 sfaturi prin care ne putem păstra calmul în toate această perioadă de nelinişte cauzată de fenomenul Coronavirus:

1. Renunţă la îngrijorări imaginare, pentru că ţin de un viitor pe care nu-l cunoşti!

2. Renunţă la nemulţumiri mărunte şi creşte-ţi recunoştinţa pentru ceea ce ai, ştii şi poţi deja sau poţi căuta, întreba şi învăţa.

3. Rămâi cu atenţia pe ce este cu adevărat important: sănătatea, relaxarea, recunoştinţa, familia, iubirea.

4. Menţine constant un stil de viaţă sănătos pentru a-ţi susţine sistemul imunitar (mod de gândire util/bazat pe prezent, realitate palpabilă, mişcare fizică, alimentaţie echilibrată, socializare de calitate, hobby-uri).

5. Redu consumul de carne - procesarea ei consumă mai mult din energia organismului decât procesarea vegetalelor, hormonii de stres eliminaţi de animalul ucis trec în corpul nostru, având ca rezultat creşterea necontrolată a stării de panică. 

6. Respectă cu această ocazie viaţa altor fiinţe, respectă curăţenia, mediul înconjurător şi echilibrul natural.

7. Petrece mai mult timp cu familia, prietenii, cu tine însuţi.

8. Citeşte, citeşte, citeşte!

9. Abordează constant (zilnic) orice metodă de relaxare ţi se potriveşte: mişcare fizică, cititul unei cărţi, un film bun, un hobby, meditaţie, respiraţie, training mental, mindfulness, psihoterapie, NLP, tehnici energetice, yoga, timp de calitate cu persoane de la care ai ceva de învăţat etc.