Pe lângă monitorizarea constantă a glicemiei, diabeticii trebuie să aibă o alimentaţie sănătoasă şi să faca sport. Dacă ai diabet, controlul greutăţii este esenţial. Ceea ce consumi afectează direct nivelul glucozei din organism.

Pentru a menţine glicemia sub control, Everyday Health a facut o listă cu 9 alimente pe care să le eviţi dacă suferi de diabet de tip 2.

1. Alimentele care conţin zahăr

Sucurile acidulate, dulciurile, prajiturile şi alte produse care au la bază zahăr, reprezintă un risc mare pentru glicemia ta. Dacă ai poftă de o gustare, alege fructele precum merele, perele, portocalele sau fructele de pădure.

2. Sucurile de fructe

În timp ce fructele sunt recomandate diabeticilor, sucurile de fructe sunt cu totul altă poveste. Sucurile de fructe sunt chiar mai dăunătoare decât cele acidulate. Dacă vrei o băutură răcoritoare, încearcă ceva fară calorii.

3. Fructele uscate

Cu toate că fructele uscate sunt bogate în substanţe nutritive şi fibre, procesul de deshidratare concentrează nivelul zaharurilor.

4. Orezul, pâinea şi făina

Aceste 3 produse sunt printre principalele alimente pe lista carbohidraţilor de proastă calitate. În timpul digestiei, ele funţionează asemenea zahărului.

5. Lactatele grase

Probabil aţi auzit că grăsimile saturate din produsele lactate pot ridica nivelul de colesterol şi pot creşte riscul bolilor de inima. Grăsimile saturate pot provoca încă o problemă gravă pentru persoanele cu diabet zaharat. Unele studii au descoperit că o dietă bogată în grăsimi saturate poate provoca rezistenţă la insulina.

6. Carnea grasă

La fel ca produsele lactate grase, carnea conţine grăsimi saturate care cresc nivelul colesterolului şi pot provoca inflamări în corp. Alege carnea de pui fără piele, carnea de curcan, carnea de peşte, muşchiuleţul de porc sau carnea de vită.

7. Gustările ambalate şi produsele de patiserie

Chips-urile, covrigeii, biscuiţii, prajiturile, gogoşile conţin o cantitate foarte mare de zahăr, făină, conservanţi şi grăsimi, alimente extrem de periculoase pentru glicemie.

8. Prăjeli

Toate alimentele prăjite absorb mult ulei şi conţin foarte multe calorii. Pierderea controlului asupra greutăţii provoacă multe probleme persoanelor cu diabet.

9. Alcoolul

Înainte să consumi orice fel de băutură alcoolică, întreabă-ţi doctorul dacă este în siguranţă pentru sănătatea ta. Alcoolul poate creşte nivelul zahărului din sânge.