VIDEO: Igiena intimă - ce e bine şi ce nu e bine

1 2 jpg jpeg

Nu se folosesc produse agresive Unele femei exagerează în privinţa curăţeniei intime şi folosesc produse agresive, antibacteriene. Acestea distrug flora naturală a zonei şi scad astfel apărarea în faţa infecţiilor.

Medicii spun că o singură spălare pe zi, cu apă şi săpun special pentru igiena intimă, este suficientă. Ei recomandă produse dermatocosmetice, disponibile în farmacii, care au un Ph adaptat mucoasei genitale şi care conţin substanţe care curăţă delicat.

Chiar şi în cazul acestora, este important să ţii cont de confortul tău şi să foloseşti ceea ce îţi face bine. Evită produsele intens parfumate, pentru că există riscul ca substanţa parfumantă să irite mucoasa.

În timpul menstruaţiei, zona intimă are nevoie de o igienă mai riguroasă, în sensul că trebuie să te speli de două ori pe zi, cu acelaşi produs delicat.

Cât despre spălăturile vaginale, medicii au păreri împărţite. Unii recomandă folosirea irigatoarelor pentru spălături o dată pe săptămână şi mai ales după un contact sexual neprotejat.

Persistenţa spermei în interiorul vaginului poate altera flora normală, crescând riscul infecţiilor cu Candida. Alţi medici recomandă această metodă doar în cadrul unor tratamente pentru infecţii sau inflamaţii.

Ei se declară împotriva utilizării ei pe termen lung, pentru că şi în acest caz există riscul de a pune în pericol flora vaginală normală. În plus, irigatoarele din plastic pot provoca leziuni interne, dacă nu sunt utilizate corect. Cere părerea medicului tău în privinţa acestui subiect. Oricum, spălăturile vaginale nu trebuie să facă parte din ritualul zilnic de curăţenie.

Săptămânal, poţi face spălături externe cu ceai de muşeţel, gălbenele, pelin sau cu amestecuri ale acestor plante.

În cazul lor, locul preferat al bacteriilor este baza glandului, unde microbii se fixează între pliurile pielii şi mucoasă. Cei circumcişi nu mai au aceste pliuri, astfel că sunt mai puţin expuşi riscului de infecţii şi iritaţii.

Bărbaţii necircumcişi trebuie să se spele după ce decalotează penisul, pentru a curăţa zona de posibilele microorganisme. O igienă intimă corectă presupune repetarea acestui gest zilnic, cu apă şi săpun cu Ph neutru.

Partenerii trebuie să aiba grija de igiena lor intimă înainte şi după contactul sexual, pentru propria protecţie, dar şi pentru a-şi proteja partenerul.