VIDEO: Igiena intimă, arma ta împotriva infecţiilor

1 2 jpg jpeg

Orice femeie a fost cel puţin o dată deranjată de mirosul neplăcut al secreţiilor vaginale. Ştiai că de vină pentru asta poate fi igiena intimă incorectă?

Flora vaginală echilibrată este cea mai bună armă contra infecţiilor la acest nivel (vaginită, micoză), sarcina menţinerii unui pH normal având-o bacilii Doderlein.

Acest mediu ­este însă uşor perturbat ­dacă exagerezi cu igiena, dar şi dacă o neglijezi, dacă foloseşti produse total nepotrivite pentru această zonă, dacă eşti la menopauză (din cauza scăderii nivelului de estrogen), precum şi dacă iei antibiotice.

Mâncărimile şi senzaţia de arsură locală, secreţiile abundente şi actul sexual dureros sunt câteva semne ale infecţiei vaginale.

NU spălăturilor vaginale!

Pentru că vaginul are capacitatea de autocurăţare, nu se recomandă spălarea acestuia decât dacă medicul recomandă acest lucru, în cazul unei infecţii.

Aşadar, igiena locală la femei se rezumă la organele genitale externe (labii, clitoris) şi anus.

O regulă de bază a igienei feminine se referă la direcţia spălării şi a ştergerii organelor genitale.

Aşadar, pentru a nu aduce în zona genitală microbii eliminaţi odată cu scaunul, şterge-te (sau mai corect, tamponează-te) din faţă spre spate.

Menstruaţia impune o atenţie sporită în ceea ce priveşte ­igiena. Absorbantele nu trebuie lăsate mai mult de patru ore, iar mâinile trebuie spălate atât înainte, cât şi după schimbarea acestora.

În cazul în ­care se folosesc tampoane interne, acestea nu trebuie ţinute mai mult de două-trei ore, în caz contrar putând apărea sindromul de şoc toxic, o infecţie gravă.

În timpul menstruaţiei, toaleta se face de ­două-trei ori pe zi.

Apa, suficientă pentru bărbaţi

Pentru bărbaţii necircumcişi („tăiaţi împrejur”), decalotarea trebuie să se facă zilnic, iar pentru spălare este suficientă doar apa.

Trebuie insistat în zona prepuţului (pielea care acoperă glandul), pentru că aici se acumulează smegma, adică acea secreţie albicioasă.

Aceasta trebuie curăţată zilnic, pentru prevenirea infecţiilor şi a iritaţiilor.

Mai poţi citi şi:

- Ce trebuie să ştii despre igiena intimă la fetiţe

- Igiena intimă în exces? Iată care sunt riscurile!

- Igiena intimă - ce e bine şi ce nu e bine

Toaleta locală, înainte şi după sex

Este bine ca ambii parteneri să se spele local atât înainte, cât şi după actul intim. Unele femei folosesc spălăturile vaginale după contactul sexual pentru a preveni o sarcină nedorită. Efectul este însă contrar: sperma poate fi „grăbită” spre interior, crescând probabilitatea unei sarcini.

La bărbaţi, toaleta intimă după contactul sexual previne transmiterea repetată a micozelor de tipul Candida. Prezentă într-o cantitate mică în vagin, Candida ajunge, după actul intim, şi pe penis. ­Fără toaleta locală, Candida se multiplică în zona caldă din prepuţ.

Bine de ştiut!

Schimbă-ţi lenjeria intimă zilnic! Alege-o pe cea din bumbac, cea din material sintetic menţine umiditatea, iar bacteriile se dezvoltă uşor în acest mediu.

Noaptea, este bine să ­renunţi la lenjeria intimă.

Nu faceţi sex în timpul menstruaţiei, pentru că riscul infecţiilor este mai mare.

Gelurile, fără parfum

Pentru toaleta locală, alege numai produsele destinate zonei genitale (geluri, săpunuri, şerveţele), cu pH neutru (4,5-5,5) şi cu ingrediente precum acidul lactic, substanţă produsă în mod normal de corp.

În niciun caz nu folosi produse cu parfum, pentru că zona intimă este mai sensibilă, putând apărea uşor infecţii, şi nici deodorant pentru a îndepărta mirosul neplăcut!

SFAT: Spălarea organelor genitale este necesară chiar dacă folosiţi prezervativ.