VIDEO: Fumatul dăunează vieţii sexuale

1 2 jpg jpeg

Poate cauza impotenţă Fumatul afectează erecţia deoarece cauzează spasme ale arterelor, ceea ce împiedică circulaţia sângelui spre organele genitale. Totodată, fumatul atrofiază arterele şi le reduce elasticitatea, primele afectate fiind chiar cele din zona organelor reproductive, deoarece acestea sunt cele mai sensibile şi mai înguste.

Cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong au descoperit că bărbaţii care fumează în jur de 20 de ţigări pe zi au un risc cu 60% mai mare de a suferi de disfuncţii erectile în comparaţie cu cei care nu au acest obicei. Şi cei care fumează ocazional sunt la fel de afectaţi, întrucât substanţele toxice din ţigări rămân în organism pentru o perioadă lungă de timp.

Libidoul, o componentă esenţială a vieţii sexuale normale, este de asemenea, afectat de fumat. Acest obicei nesănătos este responsabil de pierderea mai accelerată a dorinţei sexuale şi a atracţiei sexuale faţă de partener.

Ţigările cresc nivelul de monoxid de carbon din sânge, care inhibă producţia de testosteron, hormon responsabil de prezenţa dorinţei sexuale. Această problemă are, în cele mai multe cazuri, şi consecinţe de natură psihică. În combinaţie cu disfuncţiile erectile, lipsa apetitului sexual duce la acumularea frustrărilor. Din această cauză, contactele sexuale vor fi mai rare, ceea ce poate duce la răcirea relaţiei.

Fumatul este vinovat şi de scăderea calităţii spermei, mai exact, mobilitatea spermatozoizilor este diminuată. „De asemenea, atât fertilizarea în vitro (FIV), cât şi injecţia intracitoplasmatică cu spermă au rate de succes mai mici dacă bărbatul este fumător.

De exemplu, rata de succes a injecţiei intracitoplasmatice este, în medie, de 38% dacă nici unul din parteneri nu fumează, şi de 22% dacă doar bărbatul fumează“, explică Vitalie Mogoreanu, medic specialist urolog. Şi fertilitatea femeilor are de suferit, deoarece fumatul poate duce la înfundarea trompelor uterine.

În cazul femeilor, nicotina are acelaşi efect asupra vaselor sangvine precum în cazul bărbaţilor. Astfel, fumatul diminuează libidoul, întrucât vasele de sânge vor deveni din ce în ce mai rigide, ceea ce va determina scăderea cantităţii de sânge care ajunge la clitoris şi la vagin.

Pe lângă faptul că relaţiile intime vor fi mai rare, plăcerea resimţită în timpul actului sexual va avea o intensitate mai mică. Totodată, fumatul este unul dintre factorii care provoacă uscăciune vaginală sau slaba lubrifiere.

Tot din cauza circulaţiei deficitare a sângelui, vaginul şi ţesuturile din jur nu vor mai fi oxigenate în mod corespunzător, ceea ce va duce la apariţia senzaţiei de uscăciune.

... nefumătorii fac dragoste, în medie, de 12 ori pe lună, iar fumătorii de 6 ori, potrivit unei statistici?

... o ţigară conţine peste 2500 de substanţe chimice, care cresc riscul de avort spontan?

... şansele unei femei de a rămâne însărcinată se reduc cu 55% dacă aceasta fumează mai mult de 10 ţigări pe zi?

În România, aproape 30% dintre bărbaţi recunosc că au sau au avut disfuncţii erectile. Studiile recente arată chiar că fumatul creşte cu 50% riscul apariţiei impotenţei. Acest risc poate fi chiar mai mare în cazul asocierii fumatului cu factori de stres. Fumatul reduce în mod semnificativ dorinţa şi plăcerea sexuală a bărbaţilor, chiar şi în cazul celor tineri, de 20-30 de ani.

Chiar dacă fumătorii tineri nu resimt efectele negative ale fumatului asupra vieţii sexuale pe termen scurt, trebuie însă luat în considerare faptul că acest obicei afectează pe termen lung funcţia erectilă normală, întrucât contribuie la apariţia unor boli cronice care afectează circulaţia sanguină, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul şi bronhopneumopatia obstructivă cronică.