VIDEO: Cum ne influenţează hormonii viaţa sexuală

1 2 jpg jpeg

Dorinţa sexuală se naşte în creier şi depinde de mult mai mulţi factori decât cei hormonali. Persoana care nu simte dorinţă sexuală poate să nu aibă probleme de erecţie sau de atingere a orgasmului.

Fluctuaţiile hormonale afectează viaţa sexuală, dar nu într-o atât de mare măsură pe cât suntem tentaţi să credem. Specialiştii chiar atrag atenţia asupra faptului că prea des dăm vina pe hormoni pentru a justifica alte lipsuri din viaţa noastră. Testosteronul creşte dorinţa sexuală

Studiile au arătat că testosteronul se face responsabil, într-o anumită măsură, de creşterea libidoului. Hormonul sexual masculin este cel care determină caracterele sexuale secundare, precum îngroşarea vocii şi pilozitatea. Ca şi estrogenul, şi testosteronul este prezent la ambele sexe. Dacă organismul masculin secretă în medie şase mg de testosteron zilnic, cel feminin funcţionează cu doar 0.5 mg de hormon în fiecare zi.

Anumite tratamente, precum anticoncepţionalele, duc la scăderea nivelului de testosteron, ceea ce se manifestă şi prin scăderea libidoului. Iar suplimentarea testosteronului la femei poate intensifica dorinţa sexuală, după cum a arătat-o un studiu britanic, în care participantelor li s-au aplicat plasturi cu acest hormon.

Stresul şi bolile tiroidei pot afecta erecţia

Testosteronul poate scădea şi din cauza stresului, sub acţiunea cortizolului, hormon de adaptare secretat de organism în aceste situaţii. Nivelul scăzut de testosteron se poate manifesta şi prin disfuncţii erectile. Şi afecţiunile tirodiene (hiper- sau hipotiroidia) pot duce la astfel de probleme.

Menopauza se poate asocia cu scăderea libidoului

De multe ori, femeile dau vina pe hormoni pentru lipsa dorinţei, odată cu instalarea menopauzei. De fapt, hormonii sexuali feminini sunt mai mult indirect vinovaţi de schimbarea de apetit sexual. Mai degrabă femeia nu se mai gândeşte la sex din cauza întregului cortegiu de manifestări specifice declinului hormonal: bufeuri, transpiraţii, tulburări de dispoziţie mergând de la depresie până la iritabilitate.

În plus, absenţa hormonilor duce la o insuficientă lubrifiere vaginală, ceea ce creează un disconfort în timpul actului sexual. Acesta poate determina femeia să amâne avite această activitate, asociată cu o senzaţie neplăcută. De aceea, este bine ca doamnele să discute cu medicii de familie nu numai despre tratamentele pentru prevenirea osteoporozei, de exemplu, ci şi despre metodele care pot menţine o viaţă de cuplu reuşită, la o vârstă încă tânără.