Totul despre excitaţia la femei

1 2 jpg jpeg

Când oamenii se excită, sexul ocupă toată atenţia lor. Ei nu se mai gândesc la facturi, griji sau la responsabilităţi. Fiecare semnal de excitare este trimis întâi către creier. Acesta răspunde la un gând sau la o imagine care are legătură cu sentimentele de afecţiune faţă de partener. Creierul este implicat în toate etapele comportamentului sexual, de la sentimente la dorinţa sexuală, până la alegerea partenerului.

Fenomenul cel mai evident care are loc în timpul excitării sexuale este dilatarea vaselor de sânge din pelvis şi din organele genitale. De îndată ce o femeie începe să gândească intens la sex, vaginul ei începe să se umezească, pregătindu-l pentru o posibilă activitate sexuală. Dilatarea vaselor de sânge are un impact nu doar asupra organelor genitale, ci şi asupra pielii, provocând la unele femei cu pielea albă roşeaţă pe piept.

Cele 4 faze ale excitaţiei

1. Faza de excitaţie: un stimul erotic, cum este sărutul, începe să pregătească organismul pentru sex. Aceast stadiu este însoţit de o creştere a ritmului cardiac, a tensiunii arteriale şi a lubrifierii din interiorul vaginului.

2. Faza de platou: este etapa în care corpul femeii începe să se pregătească pentru orgasm. Clitorisul devine sensibil la atingere, iar ţesuturile din partea exterioară a vaginului încep să se umfle.

3. Faza orgasmică: se caracterizată printr-o serie de contracţii involuntare ale muşchilor pelvieni şi spasme musculare în diferite părţi ale corpului. Tot în acest stadiu, apare senzaţia de căldură, inima bate cu putere şi pupilele se dilată.

4. Faza de rezoluţie: tensiunea arterială şi ritmul cardiac se normalizează. Cu toate acestea, în cazul în care stimularea sexuală continuă şi faza de rezoluţie este scurtă, pot să apară orgasmele suplimentare. Orgasmul constă dintr-o serie de 3 până la 15 contracţii ale muşchilor din jurul vaginului.

„Excitarea sexuală înseamnă, cu alte cuvinte, trăirea momentului la intensitate cea mai mare, iar din punct de vedere corporal, toate procesele şi mecanismele fiziologice sunt la maximum. Aceasta are loc atât la nivel fiziologic, prin producerea de substanţe/hormoni specifici, la nivel emoţional-afectiv (bucurie, emoţie, plăcere, satisfacţie), dar şi psihologic: stare de bine, creşterea/întărirea ataşamentului faţă de partener, iubire, sentiment de siguranţă etc.“, afirmă psihoterapeutul Valentin Pescaru.

Femeile nu se aseamănă atunci când vine vorba de exitaţie. Unele nu sunt interesate de sex, în timp ce altele sunt pasionale şi vor să aibă relaţii intime cât mai des.

Tulburările sexual inhibă dorinţa

Pentru unele femei, să aibă parte de cât mai mult sex nu este la fel de uşor pe cât pare. O parte dintre acestea suferă de tulburări de excitaţie sexuală. Aceste afecţiuni se caracterizează prin lipsa lubrifierii, înainte şi în timpul actului sexual sau imposibilitatea de a menţine lubrifierea, dureri în timpul actului sexual, scăderea apetitului sexual şi imposibilitatea de a ajunge la orgasm.

Problemele sexuale pot să apară în orice moment al vieţii unei femei şi pot surveni din cauza unor medicamente, cum sunt cele care scad tensiunea arterială şi antihistaminicele, a unor probleme de sănătate (depresie, stres posttraumatic, tulburare obsesivo-compulsivă, vaginite, infecţii urinare) şi a consumului excesiv de alcool.

Ce te poate ajuta

Dacă scăderea excitaţiei sexule este cauzată de menopauză, terapia de substituţie hormonală poate fi de folos. Totodată, femeile pot apela şi la terapia comportamentală. Specialiştii spun că testosteronul poate creşte apetitul sexual la femeile care au suferit operaţii de extirpare a ovarelor, dar că tratamentul poate avea efecte secundare (îngroşarea vocii, pierderea părului).

Dacă te confrunţi cu scăderea apetitului sexual, poţi încerca schimbarea rutinei sau încercarea unor poziţii noi. În cazul durerilor din timpul actului sexual, poţi utiliza unele creme sau face o baie caldă, înainte de actul sexual. Dacă simţi în continuare o durere, consultă medicul ginecolog. Valentin Pescaru, psiholog, psihoterapeut, sexolog www.psihologultau.net

Deşi sunt cunoscute zonele erogene prezente la majoritatea femeilor (clitorisul, interiorul pulpelor de la picioare, fesele), există şi femei care sunt mai sensibile la alte zone, cum sunt gleznele picioarelor şi zona din spatele genunchilor, zona de deasupra feselor (mijlocul), labele picioarelor sau tălpile, zona gâtului dinspre umeri (lateralele gâtului) şi zona capului (părul).

Creşterea vascularizării pielii pe întreg corpul creşte substanţial sensibilitatea, practic întregul organismul devenind o zonă erogenă.