Motivul pentru care rămâi într-o relaţie toxică

1 2 jpg jpeg

Din păcate sunt tot mai dese relaţiile toxice între oameni. Persoanele care se află într-o astfel de relaţie nu rămân alături de partener pentru că se complac în această situaţie, ci pentru că există anumite temeri care îi ţin pe loc.

Fie că este vorba despre faptul că ei cred că nu vor găsi uşor o altă persoană care să îi completeze, sau pentru că nu se pot descurca momentan financiar sau pentru că nu au puterea să se rupă dintr-odată şi să o ia de la zero.

Motivele sunt multe şi greu de înţeles, dar ele stau în calea redobândirii vieţii tale liniştite şi frumoase.

Citeşte şi: Semne că eşti într-o relaţie toxică

Te obişnuieşti cu abuzurile

În orice relaţie care devine toxică, abuzurile devin o normalitate, astfel încât nu mai poţi să vezi stropul de adevăr şi cât de mult rău îţi poate produce. Pe principiul „mă bate, dar eu îl iubesc”, dacă te-ar iubi, te-ar aprecia!

În cazul în care ai ajuns în această situaţie, moralul tău este la pământ şi nimeni nu te poate convinge că următorul partener poate fi mai bun. Din punct de vedere psihologic teama cea mai mare a majorităţii este că se poate şi mai rău de atât.

Ideal ar fi să pui capăt situaţiilor dramatice din viaţa ta, să te retragi în linişte să o iei de la zero şi să îţi acorzi timp să te vindeci înainte de a mai lăsa pe cineva să între în viaţa ta.

Nu ştii când să spui stop

Se spune că speranţa este ultima, însă, cu cât amâni mai mult momentul, cu atât este mai greu pentru tine. „Acum este momentul să aştept să se calmeze” nu va face decât să mărească agonia în care trăieşti. Fericirea ta trebuie să fie întotdeauna pe primul loc, nu trebuie să aştepţi de la partener să se schimbe pentru tine sau să te ajute. Oamenii se schimbă doar din voinţă proprie, nu sub presiune.

Te laşi şantajat

De câte ori ai îndrăznit să te apuci de bagaje a venit cu un buchet de flori, cu ochii înlăcrimaţi, şi-a cerut iertare, a promis că se va schimba, că se va gândi mai mult la tine, iar la două zile după aceea, totul şi-a reluat cursul toxic. Emoţional, încă mai depinzi de el, de cel care era la început. Istoria se repetă de fiecare dată, pentru că simţi nevoia să-l crezi şi să-l ajuţi să se schimbe.

Citeşte şi: Cum să tratezi suferinţa cu umor

Te temi de singurătate

După o astfel de perioadă, este indicat să stai puţin singur şi să te gândeşti ce anume contează cu adevărat în viaţa ta. Într-o relaţie toxică ai parte de singurătate în doi, ceea ce nu este tocmai de dorit, pentru că este mult mai greu de suportat să ştii că are cine să te ia în braţe, dar nu o face.