Greşelile care afectează sănătatea intimă feminină

1 2 jpg jpeg

Mănânci prea multe dulciuri

Alimentele bogate în zaharuri, grăsimi şi carbohidraţi afectează nu doar nivelul glicemic sau colesterolul, ci şi sănătatea intimă, mărind riscul apariţiei infecţiilor zonei genitale. Consumul în exces al alimentelor dulci duce la creşterea nivelului glucozei din sânge, favorizând astfel dezvoltarea ciupercii Candida Albicanis, responsabilă pentru apariţia candidozei.

În plus, specialiştii recomandă şi evitarea alimentelor care conţin gluten, o proteină care se găseşte în grâu, secară şi orz. Un nivel ridicat de gluten este adesea corelat cu diverse probleme digestive şi mai mult decât atât, acesta inhibă dezvoltarea culturilor probiotice – bacteriile bune care asigură protecţia florei vaginale.

Antibioticele, un pericol pentru sănătatea intimă

Tratamentele dese cu antibiotic pot distruge agenţii patogeni care creează infecţii, însă acestea duc şi la scăderea lactobaciliilor, cei care asigură protecţia florei vaginale. Astfel, riscul de apariţie a infecţuiilor vaginale este unul tot mai mare. Mai mult, terapiile cu antibiotice sunt şi cauza scăderii producţiei de acid lactic, o altă barieră protectoare a zonei intime.

Fluctuaţia nivelului de acid lactic din organism determină dezechilibre ale pH-ului florei bacteriene şi creşte predispoziţia instalării candidozei sau vaginozei bacteriene. Tocmai de aceea, tratamentele cu antibiotice trebuie întotdeauna însoţite de o alimentaţie bogată în iaurt, pentru a compensa refacerea probioticelor şi a acidului lactic din organism. Atenţie când îţi cumperi lenjerie intimă

Când trebuie să cumperi lenjerie intimă nu trebuie să ţii cont doar de elementul estetic, ci trebuie să te asiguri şi că ea oferă protecţia şi confortul de care ai nevoie. Specialiştii avertizează în legătură cu lenjeria tip tanga, întrucât ea favorizează transferul de bacterii de la o zona intimă şi creşte riscul apariţiei infecţiilor bacteriene.

O altă recomandare presupune evitarea materialelor sintetice precum lycra sau spandex, mai ales că acestea nu permit pielii să respire şi favorizează apariţia unui mediu umed, propice dezvoltării bacteriilor şi ciupercilor la nivelul zonei intime. În acest sens, cea mai bună alegere rămâne lenjeria din bumbac.

Igiena intimă după fiecare act sexual

În timpul relaţiei sexuale, secreţiile vaginale pot provoca trecerea bacteriilor la nivelul zonei orificiului urinar şi în vezica urinară, ceea ce creşte riscul apariţiei cistitei. Induicat este ca după fiecare act sexual să mergi la toaletă pentru a urina şi pentru a face un duş. Astfel se elimină bacteriile care se acumulează în vezica urinară sau la nivelul organelor genitale.

Duşurile vaginale, doar la indicaţia medicului

Vaginul este un organ care are propriul sistem de curăţare prin intermediul secreţiilor mucoase. Acestea îndeplinesc un dublu rol: de igienizare, dar şi de protecţie a florei vaginale.

Din acest motiv, specialiştii nu recomandă spălăturile vaginale ca modalitate de îngrjire a zonei intime, întrucât perturbă echilibrul florei vaginale şi modifică pH-ul. Excepţiile sunt cazurile în care, în urma unui consult medical, duşurile vaginale sunt propuse ca metodă de tratament.

Spray Lady Health - 38 lei

2 jpg jpeg

Loţiune Nivea Intimo Sensitive - 14 lei

2 png png
2 jpg jpeg