Frigiditatea poate fi dep─â┼čit─â

1 2 jpg jpeg

Cuv├óntul provine din latinescul frigidus, care se traduce prin rece, lipsit de c─âldur─â, distant. Pornind de la aceast─â semnifica┼úie, termenul este folosit ├«n continuare, ├«n zilele noastre, pentru a desemna disfunc┼úia sexual─â la femei cu un sens negativ, peiorativ. Femeile care nu sunt interesate de sex sau nu se bucur─â de el sunt numite ÔÇ×frigideÔÇŁ, ba chiar se sugereaz─â c─â nu ar fi ÔÇ×femeiÔÇŁ.

Cei care pretind asta sunt, ├«n general, oameni ÔÇô mai ales b─ârba┼úi - pe care nu i-a preocupat s─â afle ce ├«nseamn─â frigiditatea ┼či, ├«n consecin┼ú─â, nu ┼čtiu mai nimic despre aceast─â disfunc┼úie sexual─â at├ót de larg r─âsp├óndit─â. De aceea, termenul a c─âp─âtat conota┼úii sexiste ┼či este evitat de medici, care o numesc ÔÇ×pierderea libidouluiÔÇŁ sau ÔÇ×tulburare sexual─âÔÇŁ.

Frigiditatea reprezint─â adesea o problem─â major─â pentru femeile afectate. Multe dintre ele nu ┼čtiu de unde provine frustrarea lor sexual─â ┼či nici c─â exist─â solu┼úii pentru a o remedia, odat─â ce cauzele au fost identificate. Ce este Potrivit unor estim─âri, ├«n Europa mai mult de 30% dintre femei ar fi frigide. C├óte dintre acestea sufer─â ├«ns─â cu adev─ârat de aceast─â disfunc┼úie sexual─â nu s-a clarificat p├ón─â acum. De pild─â, multe femei se consider─â pe ele ├«nsele ca fiind frigide atunci c├ónd nu sunt capabile s─â le ├«mplineasc─â partenerilor lor dorin┼úele sexuale. Dar, ├«n astfel de cazuri, medicii nu consider─â c─â este vorba despre o tulburare, ci mai degrab─â despre o problem─â personal─â, care nu poate fi considerat─â o afec┼úiune.

Avem ├«ntr-adev─âr de-a face cu o disfunc┼úie sexual─â, numit─â frigiditate, c├ónd poate fi identificat cel pu┼úin unul dintre urm─âtoarele simptome: absen┼úa dorin┼úei sexuale, dificult─â┼úi ├«n a ob┼úine excitarea sexual─â, chiar ┼či atunci c├ónd femeia ┼či-o dore┼čte ┼či incapacitatea de a ajunge la orgasm.

Frigiditatea poate fi declan┼čat─â de probleme fizice sau de natur─â psihologic─â. Cauzele fizice pot fi tulbur─âri ale echilibrului hormonal, dureri ├«n timpul actului sexual, probleme de circula┼úie a s├óngelui sau efecte secundare ale unor medicamente. De cele mai multe ori, cauzele sunt ├«ns─â problemele suflete┼čti.

Ca ├«n orice aspect legat de sexualitate, ┼či educa┼úia are un rol important. De pild─â, valorile conservatoare transmise ├«n copil─ârie pot duce la pierderea libidoului. Acest lucru se ├«nt├ómpl─â mai ales atunci c├ónd p─ârin┼úii ne-au ├«nv─â┼úat c─â sexul este ceva imoral. ├Än astfel de cazuri apar sentimente de vin─â, inhibi┼úii ┼či ru┼čine, care ne afecteaz─â dorin┼úa. Dar ┼či problemele ├«n rela┼úia cu partenerul de via┼ú─â pot declan┼ča frigiditatea.

Certurile de zi cu zi, schimb─ârile ├«n rela┼úia de cuplu sau lipsa de comunicare au un efect negativ asupra vie┼úii sexuale. Cine nu vorbe┼čte cu partenerul s─âu despre dorin┼úele ┼či nevoile sale ajunge, mai devreme sau mai t├órziu, ├«ntr-o etap─â ├«n care apare frustrarea. Iar acesta poate fi punctul de pornire al unei tulbur─âri, cum este frigiditatea.

┼×i problemele psihice, cum sunt depresia, anxietatea sau experien┼úele traumatice din trecut pot provoca un blocaj. Studiile arat─â c─â stima de sine sc─âzut─â, o imagine de sine negativ─â ┼či labilitatea psihic─â se asociaz─â adesea cu o via┼ú─â sexual─â perceput─â ca fiind nesatisf─âc─âtoare. Experien┼úele traumatizante, cum sunt abuzul sexual sau un viol, reprezint─â cele mai grave motive care duc la o tulburare sexual─â.

Dac─â frigiditatea are o cauz─â fizic─â, medicul ginecolog va reu┼či s─â g─âseasc─â solu┼úii, ├«n majoritatea cazurilor. De pild─â, femeile care sufer─â de frigiditate ├«n timpul menopauzei pot lua hormoni care cresc dorin┼úa sexual─â. Un lubrifiant poate fi de ajutor ├«n cazurile de usc─âciune vaginal─â.

C├ónd cauza este de natur─â psihic─â, poate fi de ajutor terapia psihologic─â. ├Än cadrul unor discu┼úii individuale, dar ┼či ├«n ┼čedin┼úe de consiliere de cuplu, terapeutul va ├«ncerca s─â identifice cauzele frigidit─â┼úii ┼či s─â g─âseasc─â, ├«mpreun─â cu pacientul s─âu, o solu┼úie care s─â ├«i reechilibreze via┼úa sexual─â.

Dac─â rela┼úia sexual─â a ajuns ├«ntr-un impas, nu agrava problema cufund├óndu-te ├«n t─âcere. Vorbe┼čte cu el ┼či ├«ncerca┼úi s─â v─â da┼úi seama ├«mpreun─â care ar putea fi cauza. Ai griji legate de copii? Sau te afecteaz─â stresul de la serviciu? Ori, poate, exist─â o al─â problem─â nerezolvat─â? Astfel nu ve┼úi fi tenta┼úi s─â atribui┼úi pierderea libidoului unor probleme inexistente sau s─â o pune┼úi pe seama lipsei de afec┼úiune a partenerului. Apoi g├óndi┼úi-v─â la posibile alternative. A┼úi putea s─â face┼úi dragoste ├«n continuare, dar ├«ntr-un mod diferit? Poate o alt─â abordare ar putea crea intimitatea necesar─â pentru a dep─â┼či acest impas.